Gjensyn med vesle Hoa

Torbjørn Egners Vise om vesle Hoa har i noen år vært borte fra litteraturen. Nå er sangen hentet fram igjen av studenter ved Institutt for førskolelærerutdanning.

En av fordelene med å gå i barnehage tett opptil et universitet, er at du blir invitert til studentforestillinger. Sist var det barna i Krabat barnehages tur.

Musikkrommet i Hagbard Line-huset er fylt av jungellyder og barn og voksne venter spent på hva som skal skje. Et kjapt bleieskift og så er forestillingen i gang.

- I dag skal dere få høre en historie om en gutt fra Afrika, fortelles det fra scenen.

Så blir vi med dypt inn i jungelen til vesle Hoa, som spiller på trommer og vekker alle i landsbyen når de frekke apekattene kommer for å røve. Hoa blir tilslutt hedret av selveste kongen og utropt til hans beste venn.

Konsertprosjekt
Bak forestillingen sto studentene Eileen Dirdal, Elin Cederløv, Carina Aasen og Lise Grastveit Sæstad og Wendy Espeland Pettersen. Arrangementet var en del av et konsertprosjekt innen musikk fordypning ved Institutt for førskolelærerutdanning. De 25 studentene var inndelt i fem grupper og hver gruppe holdt tre konserter for barnehagebarn. Noen grupper var rundt i barnehager, mens andre hadde konsertene sine i musikkrommet i Hagbard Line-huset.

De har hatt Afrika som tema og hadde lyst til å lage en forestilling rundt Visen om vesle Hoa. Sangen ble, etter Egner-familiens ønske trukket fra en sangbok i 2006 på grunn av ordet negergutt, som kunne virke sårende. Forfatteren ville gjort det samme, mente familien.

- Vi har tatt ut ordet negergutt og forandret litt, og vi synger ikke at han bodde i en negerkrål, men i en hytte, sier Lise Grastveit Sæstad.

God trening
- Dette gir god trening i å spille på instrumenter og skape noe sammen. Det er noe vi får bruk for senere i karrieren vår. Dessuten gir vi på denne måten noe til barn og unge, fortsetter Wendy Espeland Pettersen.

Løgne apekatter
Forestillingen slo an blant publikum.

- Apekattene var løgne. Hoa vekte alle når røverapekattene kom, forteller Felix i Krabat barnehage. Men så forsvinner han bort i hjørnet, der det nå er fritt fram å spille på afrikanske trommer og xylofon.

Sist oppdatert av (06.05.2010)