– Spennende å lære om hvordan kroppen fungerer

Til sommeren spiller forhåpentligvis Maria Thorisdottir (24) for Norge i EM i fotball for kvinner. I tillegg til å være toppidrettsutøver, studerer hun bachelor i idrett ved UiS. – Det er utrolig sosialt og spennende, sier hun.

24-åringen debuterte på A-landslaget til Norge tilbake i 2015 og spilte VM samme år, der hun imponerte og fikk mye spilletid. Allerede året etterpå fikk hun beskjed om at karrieren kunne være over på grunn av en alvorlig skade. Nå er midtstopperen likevel tilbake igjen for fullt, og spilte nylig for landslaget under Algarve Cup.

– Det har vært mye skadeproblemer de siste årene, helt siden jeg begynte på landslaget. Men nå er jeg heldigvis tilbake på banen, og jeg ble også kalt inn til å delta på landslagssamlinger, så det er positive tegn som viser at jeg for alvor er på vei tilbake, sier hun.

Har fått toppidrettsstatus

Til daglig spiller hun midtstopper for Klepp, og er fulltidsstudent på bachelor i idrett ved Universitetet i Stavanger. Hun har fått såkalt toppidrettsstatus ved universitetet, og får tilrettelagt et studieløp slik at det skal være mulig for henne å kombinere studiene med toppidrett.

I mange år har det foregått en diskusjon i idrettsmiljøet om det lar seg gjøre å kombinere toppidrett og studier. Selv mener hun at det er fullt mulig, men hun understreker at det hadde vært vanskelig uten samarbeidsavtalen UiS har inngått med Olympiatoppen.

– Uten denne avtalen, måtte jeg kanskje ha flyttet til Oslo for å kunne få god nok oppfølging og tilrettelegging. Nå kan jeg bli i Stavanger, spille for den klubben jeg ønsker og samtidig få lagt det til rette slik at jeg kan ta et studium på fulltid, sier hun.

Aktiviteter fra første dag

Den talentfulle fotballspilleren begynte først på sykepleiestudiet, men byttet til idrettsstudiet etter et års tid. Hun er veldig fornøyd med både det faglige innholdet og med det sosiale miljøet på studiet.

– Det har vært aktiviteter fra første dag omtrent. Miljøet er også veldig godt, og alle er veldig åpne og sosiale, og lette å komme i kontakt med. Det er givende å møte personer som har samme interesser som deg selv, sier Thorisdottir.

Før jul hadde hun eksamen i anatomi, og hun synes det har vært spennende å lære mer om hvordan kroppen fungerer. Hun kan godt tenke seg å bli idrettslærer på videregående skole etter at hun er ferdig med bachelorgraden.

– Kommet flere henvendelser

Etter debuten i VM kom det en del henvendelser fra utenlandske klubber, og selv om hun har lekt med tanken om å prøve seg i utlandet, trives hun såpass godt både på universitetet og i Klepp at hun ikke har noe hastverk med å flytte på seg – med det første.

– Jeg er veldig hjemmekjær, så foreløpig blir jeg her, men jeg selvsagt vurdere det dersom det kommer et tilbud som er spennende nok, sier hun.

Til sommeren står nok et mesterskap for døren, og i løpet av våren håper hun at hun får en gladmelding om at hun er med i troppen som skal representere Norge i VM i Nederland.

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Morten Berentsen/UiS

Sist oppdatert av Maria Gilje Strand (22.03.2017)