Underholdt om amerikansk valgkamp

Tirsdag underholdt USAs ambassadør i Norge Benson K. Whitney en fullsatt sal ved Universitetet i Stavanger om det nært forestående amerikanske valget. Han ville ikke spå hvem av presidentkandidatene som vinner.

Også her i Norge stiger spenningen foran det amerikanske valget før siste innspurt. Blir det demokraten Barak Obama eller republikaneren John McCain?

– Jeg kan absolutt garantere dere at det er ingen som kan si hvem som kommer til å vinne. Det eneste som er sikkert er at det er en ny president som sitter i Det hvite hus 1. januar 2009, sa USA-ambassadør Benson K. Whitney til en fullsatt sal på Universitetet i Stavanger tirsdag ettermiddag.

Omtrent hundre frammøte, hvor en tredel var studenter, en tredel ansatte og en tredel fra næringsliv og politikk, kom og hørte på da Whitney skulle snakket om den amerikanske valg-prosessen og hva som kommer til å skje etter valget.

Tøff rolle
Whitney har selv erfaringer fra valgkamper i USA og vet hvor lett det kan svinge fra dag til dag. Alt som åtteåring deltok han i sin fars valgkamp. Han kjenner spillet og prosessen.

– Det å gå for å bli presiden i USA er den nest vanskeligste jobben du kan ha, sa Whitney. Underforstått at det å være president er den tøffeste jobben.

– Kandidater som stiller til valg som president i USA, må være utrolig tøffe. De er under konstant press. De må holde tale etter tale, intervju etter intervju. De spiser dårlig og sover lite. Det er også da de kan gjøre feil, og det kan være skjebnesvangert for valgresultatet, sa Whitney og viste tilbake til historien til tabber i valgkampanjer som har ført til valgnederlag.

Change-strategi
– Den som skal bli president må også være smart, ha karisma og et stort ego. Og det gjelder å ha en strategi, forklarte Whitney som skisserte kort strategiene: Obamas ”change” og McCains ”but”.

– Change-strategien fungerer ettersom mange opplever at USA er på feil spor. Men også McCains appell når fram til folk, når han sier at folk trenger noen de kan stole på og være trygge på, og da er ikke den uerfarne Obama det riktige valget.

Whitney hadde flere underholdende betraktninger om den amerikanske valgprosessen, og han gikk heller ikke av veien for en god spøk. Han fortalte en vits om hva de forskjellige hadde å melde da de ringte Putin etter Russlands nylige inntog i Georgia. Bush: "Come on, you don´t wanna do that!", Obama: "You have to understand ..." og McCains: "Putin, don´t make me come over there!"

Whitney snakket videre om hvor viktig det var å tenke strategisk i forhold til hvilke stater man skal gjøre en innsats i. Man legger ikke mye arbeid i en stat hvor man vet man vinner, og man bruker heller ikke ressursene på en stat man vet man kommer til å tape valget i. Man må satse på de statene der stemmetallet ligger og vipper mellom demokratene og republikanerne. Både Obama og McCain prøver å erobre nytt land og gjøre sitt kart større i så måte.

Whitney forklarte at amerikanerne liker konkurranser, og at man i den amerikanske valgkampen opererer med to ”battlefields” – en på bakkenivå der dør-til-dør-aksjon og frivillige deltar i fullt monn, og en kamp i lufta – i media og på internett, YouTube inkludert.

Vi trenger hverandre
Whitney snakket ikke så mye om forskjellene mellom kandidatene, konservative McCain og liberale Obama, men trakk derimot  fram likhetene når det gjaldt internasjonal politikk. Han mente at uansett hvem som blir president, så vil de fra januar 2009 stå overfor akkurat de samme utfordringene som fattigdom, aggressive stater og miljøutfordringer. Han refererte også til utfordringen det er å gjøre FN til en handlekraftig organisasjon.

Avslutningsvis stilte folk i salen spørsmål. Noen av dem var fra studenter ved Universitetet i Stavanger. Og nettopp studentene fikk en siste appell fra Whitney.

– Jeg håper at dere studenter drar over til USA for et studieopphold. Dette er verdifull relasjonsbygging i en tid hvor vi trenger hverandre.

Arrangmentet var et samarbeid mellom Universitetet i Stavanger, American Chamber of Commerce, ExxonMobil og Næringsforeningen i Stavanger-regionen.

Sist oppdatert av Karen Anne Okstad (03.09.2008)