Stavanger Forums formidlingspris til Jo Røislien

TV-personlighet og professor i medisinsk statistikk ved Universitetet i Stavanger, Jo Røislien, ble tildelt Stavanger Forums Formidlingspris for 2017 under UiS' semesteråpning mandag.

Prisen ble delt ut av direktør i Stavanger Forum, Jan Hauge.

Juryen viser i begrunnelsen for tildelingen til at vinneren i 2017 har markert seg med en omfattende vitenskaps- og dokumentarserie om forskning fra eget fagområde på Norges største TV-kanal, NRK1.

Stavanger Forums formidlingspris kan tildeles studenter og ansatte ved Universitetet i Stavanger.

Kobler akademisk med folkenært

Serien, som gikk i beste sendetid, besto av åtte halvtimes program om vitenskap og forskning innen livsvitenskap, medisin, helse, biostatistikk og bioteknologi.

Jan Hauge framholdt hvordan Røislien viser fram det tverrfaglige og multidisiplinære i moderne forskning, og hvordan han trekker paralleller mellom akademisk teori og folkenær praksis.

Forståelig og underholdende

–  Røislien klarer å få grunnleggende forskning og vitenskap til å bli god og fascinerende underholdning. Forskningen og vitenskapelige prinsipper blir vist fram på en forståelig og underholdende måte, sa Hauge.

I takketalen viste Røislien til den store interessen for kunnskap og forskning i samfunnet og pressens betydning som bindeledd mellom akademia og folk flest.

–  Folk ønsker å lære og å vite. Det er opp til oss å svare på dette behovet. Formidlingsprisen er en veldig viktig pris fordi den oppfordrer til, og belønner, deling av kunnskap, sa han.

Vist i Sverige og Danmark

Hver av episodene i «Kampen om livet» hadde vel 250.000 seere i Norge. Serien er også vist på DR i Danmark og SVT1 og UR-play i Sverige.

I tillegg til å være programleder og en av skaperne bak serien, var Røislien også produsent, redaksjonsleder og manusforfatter.

Tekst: Elin Nyberg

Sist oppdatert av Elin Nyberg (14.08.2018)

Jo Røislien og Jan Hauge
Jo Røislien ble tildelt Stavanger Forums Formidlingspris for 2017 under UiS' semesteråpning. Prisen ble delt ut av direktør for Stavanger Forum, Jan Hauge. (Foto: Mari Løvås, UiS)