Sveitsiske studenter prisbelønnet for diplomoppgave på UiS

De to sveitsiske studentene Alex Rüegg og Luzian Hüerlimann fra Hochschule für Technik Rapperswil (HSR) har fått Siemens Excellence Award for 2008 for den beste diplomoppgaven i Sveits innen databehandling og elektroteknikk. Diplomoppgaven er i sin helhet gjort ved Institutt for databehandling og elektroteknikk (IDE) på Universitetet i Stavanger

Alex Rüegg og Luzian Hüerlimann kom til UiS i september og gjorde ferdig oppgaven i høstsemesteret med tema innen Genomisk signalbehandling. De to sveitserne vant både den regionale og nasjonale prisen og kunne innkassere totalt kr 70.000,- i prispenger fra Siemens (klikk på lenken for å se film med prisvinnerne).

Tittelen på diplomoppgaven er Gene prediction using a generalized hidden Markov model including promoter statistics.

- Dette er selvfølgelig stort for studentene, sier førsteamanuensis Tom Ryen ved Institutt for databehandling og elektroteknikk. Men det er klart at dette også er en fjær i hatten for miljøet på vårt institutt. Dette er også et resultat av det tverrfaglige samarbeidet mellom biokjemimiljøet og signalbehandlingsmiljøet på UiS.

Utgangspunktet for det sveitsisk-norske samarbeidet startet med doktorgradsavhandlingen til Tom Ryen i 2005.

- Samarbeidet med professor Guido Schuster, HSR, resulterte i en avtale om at jeg ble veileder for to diplomoppgavestudenter fra HSR. Det er tredje gang at instituttet nå har to sveitsiske studenter for å fullføre diplomoppgaven.

Professor i biokjemi Peter Ruoff på Institutt for matematikk og naturvitenskap, førsteamanuensis Trygve Eftestøl og stipendiat Thomas Kjosmoen, IDE, har vært med på vinnerprosjektet til de to sveitsiske studentene på UiS sammen med Tom Ryen.

Genomisk signalbehandling

- Tema til sveitserne er innen genomisk signalbehandling som i praksis betyr analyse av gener og genomer, forteller Ryen. – Et genom er populært sagt hele DNA-et. Men det er vanskelig å finne gener i et DNA uten å gå veien om et kjemisk laboratorium.

- I løpet av de tre månedene de var her utviklet Ruegg og Huerlimann et dataverktøy som finner gener i et DNA ved bruk av sofistikerte algoritmer og avansert statistikk. Deres arbeid vil ha stor betydning for vår forskning innen bioinformatikk, sier Tom Ryen.

Tekst: Egil Rugland

Sist oppdatert av Egil Rugland (27.03.2008)

Tom Ryen bak sammen med de sveitsiske prisvinnerne Luzian Hüerlimann, t.v., og Alex Rüegg.