Smarthus for bestemor

Datastudenter ved UiS har utviklet et styringssystem for elektronikk i hjemmet som er så enkelt at selv bestemor kan bruke det.

Magasinet Univers var til stede da Ella Svendsen for første gang skulle styre lyset i stua fra Ipaden. Dagen i forveien hadde hun feiret 90-årsdag.

– Hvor mye koster denne galskapen? er hennes første spørsmål.

– Det er bursdagspresangen din. Du sa jo du hadde alt, svarer Sigbjørn Groven.

Fjernstyrt strøm
Han er Svendsens barnebarn og økonomiansvarlig i gründerbedriften Futurehome. De unge innovatørene har produktet sitt til utprøving i 20 testboliger, de fleste med atskillig yngre beboere enn Svendsen.

Kort fortalt er Futurehome en løsning som lar deg styre lys og varme, tv- og stereoutstyr, persienner, dørlåser og andre dingser fra telefonen eller nettbrettet. Varme og lys kan programmeres til å gå av og på automatisk.

Og har du et kamera over inngangsdøren, kan du se hvem som ringer på, og slippe dem inn med noen tastetrykk. Alt skjer ved hjelp av trådløs teknologi og over nettet, så du trenger ikke engang være hjemme for å bruke det.

Ferdig programmert
– Vårt konkurransefortrinn er brukervennlighet. På nettsiden vår kan du enkelt tegne opp rommene i huset ditt og plotte inn hvilke enheter du har i hvert rom. Så får du opp hvor mye det koster, og du kan bestille det du vil ha. Det beste er at når installatøren kommer, er alt ferdig programmert, sier Erik Stokkeland.

Han er tidligere faglært montør, og nå studerer han til elektroingeniør ved UiS og er daglig leder i Futurehome.

Med på laget er medstudent Odd Eivind Evensen og Bjarne Handeland, sistnevnte masterstudent i datateknikk. I tillegg har de ansatt tre programmerere.

Gründerbedrift
Nylig ble studentene nummer to i entreprenørkonkurransen Venture Cup, Nordens største forretningsplankonkurranse for studenter. De har dessuten fått støtte fra Innovasjon Norge og er blitt en inkubatorbedrift i forskningsparken Ipark.

Løsninger for «smarte hus», hvor lys, varme og elektronikk kan styres fra nettbrett, telefon eller egne konsoller, finnes allerede på det norske markedet. Men Stokkeland syntes disse løsningene var for dyre og for kompliserte å bruke.

– Dette har vært for spesielt interesserte og folk med altfor mye penger. Vi har forsøkt å lage et tilbud for folk flest. Selv hadde jeg aldri brukt 100 000 kroner på å få automatisk strømstyring, men 15 000 synes jeg er ok.

Bratt læringskurve
I Ella Svendsens stue forsøker 90-åringen å treffe de rette ikonene med pekefingeren. Læringskurven er bratt for et menneske som ble født i mellomkrigstiden, og som har brukt fysiske brytere et helt liv.

Framtiden ser ganske annerledes ut. Kanskje ser den ut som Futurehome.

Lenke til Futurehomes nettsider.

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (06.12.2013)

Sigbjørn Groven forklarer bestemor Ella Svendsen (90) hvordan hun kan styre lyset med en iPad