Boksåpning på campus

Fredag 13. september ble de mye omtalte containerboligene åpnet på campus Ullandhaug. Etter et år med planlegging og bygging har studentbedriften MyBox fått på plass fem innovative studentboliger i shippingcontainere.

Klokken er 12 på en grå septemberfredag, og de to ferske byggingeniørene Magnus Øgård Meisal og Kristoffer Sørstrønen kan erklære MyBox en suksess. Prosjektet som startet som en vill idé og etter hvert en bacheloroppgave, har i dag blitt realisert.

Kjell Arholms vei 34 b–f består nå av fire leiligheter på 26 kvadratmeter hver, samt «penthouseleiligheten» i tredje etasje, som er bygget ved hjelp av to sammenslåtte containere. Leilighetene ligger på plenen ved Universitetet i Stavangers hovedinnkjørsel.

Planlegger serieproduksjon
Ideen til de innovative boligene kom allerede i 2010. Stavanger har lenge slitt med å kunne tilby nok studentboliger.

«Hele Norge har et skrikende behov for flere studentboliger og det bygges nye hvert år. De som bygges er ofte små hamsterbur på rundt 14 kvadratmeter med enkel standard.» Slik forklarer guttene selv bakgrunnen for MyBox på sine hjemmesider.

Til slutt kom regningen for de seks containerne på 3,6 millioner kroner, eller 600 000 per enhet.

– Vi gikk tom for penger, så i mai startet vår sommerjobb, som var å bygge disse boligene selv, forteller Meisal.

Det er ikke meningen at prosjektet stopper her. MyBox ser for seg serieproduksjon av de universelt utformede containerboligene.

Innovative løsninger
Leilighetene er innredet med seks tonn med IKEA-møbler, som de to studentene skrudde sammen selv. Kledningen er utført i vedlikeholdsfritt treverk levert av Profftre.

– En av de tingene vi spurte oss selv var hvorfor en skal isolere bygningen med halvmetertykke vegger når et kjøleskap bare er 15 centimeter tykt men allikevel holder på temperaturen. Derfor bestemte vi oss for å bygge et «kjøleskap», sier Meisal.

De to bachelorstudentene kledde selv veggen på to dager, med god hjelp fra Profftre.

– Når du er student med sprø løsninger og det funker, er det veldig kult, sier han.

Et annet innovativt element ved boligene er at alle har fått installert Lyse sin nye smartløsning som gjør at alt i hjemmet kan styres ved hjelp av mobiltelefonen.

Forsknings- og utviklingsprosjekt
Det er Universitetet i Stavanger som eier bygget, og har stått for en stor del av finansieringen.

– UiS setter voldsomt pris på å ha så engasjerte studenter, men dette er også et forsknings- og utviklingsprosjekt i aller høyeste grad, sier ressursdirektør Rolf Ringdahl, som har vært studentenes støttespiller fra universitetet.

– Rolf er vår frelser. Vi hadde ikke hatt sjanse til å gjennomføre prosjektet uten all støtten vi har fått fra UiS, sier en entusiastisk Meisal avslutningsvis, før de fremmøtte får muligheten til å titte inni leilighetene.

Men midt i omvisningen må han på nytt gripe mikrofonen.

– Det bor allerede noen folk i andre etasje, så vær greie og ikke gå inn til dem!

Behovet for studentboliger var tema i Univers nr. 2 2013. En av sakene i temadelen var om MyBox.

Les også:
Studentbustader på sparebluss (frå temadelen i Univers nr. 2 2013)
90 nye bustader til stipendiatar og internasjonale studentar (frå temadelen i Univers nr. 2 2013)
Frir til næringslivet for å dempe boligkrisen (frå temadelen i Univers nr. 2 2013)

Sist oppdatert av Silje Stangeland (16.12.2013)

Foto av containerboligene til MyBox.
Pilotprosjektet til MyBox er ferdigstilt og ble offisielt åpnet fredag 13. september 2013.