Disputas om økt oljeutvinning

Kumudu Prasangika Abeysinghe forsvarer doktorgradsavhandlingen sin i petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger fredag 13. september. Srilankeren har studert en metode for økt oljeutvinning under mer realistiske betingelser enn hva som er gjort tidligere.

Avhandlingen til Abeysinghe har fått tittelen «A novel approach to surfactant flooding under mixed-wet conditions». Den gir ny innsikt i en metode for økt oljeutvinning som kalles surfaktantflømming.

Denne metoden har vært kjent lenge, men den eksisterende teorien bak surfaktantflømming tar utgangspunkt i et porøst medium som er sterkt vannfuktet. I realiteten er det imidlertid slik at de fleste oljereservoarer i sandstein har en annen fuktkarakteristikk. Abeysinghe har studert ulike fuktbetingelser i sitt forskningsarbeid.

Kumuduni Prasangika Abeysinghe er 37 år og kommer fra Sri Lanka. Hun har en mastergrad i energi og miljøteknologi fra Høgskolen i Telemark i 2009 og jobber til daglig som ingeniør for teknisk sikkerhet i Agility group.

Doktorgradsarbeidet hennes ble finansiert gjennom Petromaks, Norges forskningsråds program for petroleumsforskning, og Wintershall Holding. Hovedveileder var Ingebret Fjelde, professor II ved Institutt for petroleumsteknologi, og medveileder var professor Svein Magne Skjæveland ved samme institutt.

Sist oppdatert av Karoline Reilstad (24.01.2017)

Kumudu Prasangika Abeysinghe.