Mars Institute etablerer avdeling i Stavanger

NASA ønsker å bruke norsk oljeteknologi til å bore på Mars. Nå skal amerikanerene lære om boring under ekstreme forhold i Norge med en egen avdeling av forskningssenteret Mars Insititute i Stavanger. Avdelingen skal ledes av UiS-student Christopher Hoftun.

Åpningen av Mars Institute i Stavanger ble offisielt lansert under ONS-konferansen 29. august. Mars Institute er en profittløs forskningsorganisasjon som samarbeider tett med NASA og har hovedkvarter ved NASA Ames Research Park i California. Organisasjonen har også en avdeling i Canada. Avdelingen i Stavanger blir den første utenfor Nord-Amerika.

Arktis er et springbrett
Formann i Mars Institute, Pascal Lee, var i Stavanger for anledningen.

- Jeg vokste opp som barn med å lese om Roald Amundsen, og lot meg fascinere av hans utforsking av polområdene. For meg er utforsking noe av det mest spennende vi kan gjøre, men det krever forpliktelse. Jeg kan ikke skjule min begeistring over å starte Mars Institutes avdeling i Norge. Ved å komme til Norge håper vi at vi kan få tilgang til Arktis, som er et springbrett videre til å utforske Mars, sier Lee.

Et av NASAs store mål er å bore dypt ned i permafrosten på Mars hvor det finnes store vannreservoarer. Der håper forskerne å finne spor etter mikrobielt liv, enten nålevende eller tidligere.

- Det er velkjent at Svalbard har et klima som ligner forholdene på mars. Vi er på utkikk etter samarbeidspartnere i Norge som kan utvikle teknologi for å bore dypt i den martianske permafrosten, sier petroleumsstudent ved Universitetet i Stavanger, Christopher Hoftun.

UiS-student blir CEO
Han har vært utvekslingsstudent ved NASA Ames og har blitt involvert i flere Mars-prosjekter. Nå har han fått det ærefulle oppdraget å lede det nye forskningssenteret i Stavanger.

- Dette er en stor dag. Jeg er veldig glad for å kunne stå her og lansere Mars Institutes avdeling i Stavanger, den første i Europa, sier Hoftun.

Erik Tandberg var invitert som hovedtaler under åpningen. 79-åringen ble først kjent da han kommenterte den første bemannede månelandingen for NRK i 1969. Han har siden vært en romfartsekspert i en årrekke, og er i dag tilknyttet Norsk Romsenter.

- Den viktigste årsaken til at vi utforsker verdensrommet er vår søken etter liv. Vi ønsker å finne fundamentet for liv ute i Universet. Isbreene under overflaten av Mars er et veldig interessant sted å lete etter liv. For å nå ned dit trenger vi boring, sier Tandberg.

Sist oppdatert av Hildegard Nortvedt (11.09.2013)

Foto av Christopher Hoftun og Pascal Lee.
Til venstre, Christopher Hoftun, som skal lede Mars Institutes avdeling i Stavanger. Til høyre, Pascal Lee, formann i Mars Institute.
Foto av Erik Tandberg.
Romfartsekspert Erik Tandberg ga sitt perspektiv på utforskningen av Mars under åpningen av Mars Institute i Stavanger.