Programmerer verdens nest raskeste datamaskin


Synes du den splitter nye hjemme-PC-en din er rask? Professor Chunming Rong ved Institutt for data- og elektroteknikk ved Universitetet i Stavanger skal jobbe med en datamaskin som er en million ganger raskere.

Inntil november i fjor var kinesiske Tianhe-1 (som direkte oversatt betyr ”Melkevei nr. 1”) den raskeste datamaskinen i verden. Nå er den ”bare” nummer to.

Men med en maksmial regnekraft på 2,57 petaFLOPS – eller 2,57 billiarder (2.570.000.000.000.000) utregninger i sekundet er den fremdeles ingen sinke. Til sammenligning måles regnekraften til ordinære datamaskiner vanligvis i gigaFLOPS, som er en milliondel av petaFLOPS.

Samarbeid mellom EU og Kina
Professor Chunming Rong ved Institutt for data- og elektroteknikk ved Universitetet i Stavanger er med på et samarbeidsprosjekt mellom EU og det kinesiske monsteret av en maskin.

– Hovedmålet med dette oppstartsprosjektet er å opprette et samarbeid mellom EU og supercomputeren i Kina. Ideen med nettverket er å snakke sammen slik at det kan bli flere samarbeid i fremtiden, sier Rong.

Han leder en arbeidsgruppe som skal koble sammen nettskyteknologi med superdatamaskiner.

Tilpasser brukergrensesnitt
I dag er det slik at enhver forsker som vil utnytte den enorme regnekraften i den kinesiske supermaskinen må lære seg maskinens særegne programmeringsspråk for å implementere sine egne programmer.

– De som er gode forskere må snakke sammen med oss som er gode i data. Vi skal lage et enklere grensesnitt slik at ting kan bli automatisk. Ideen er å bygge bro mellom superdatamaskiner og forskere som ikke er dataspesialister, sier Rong.

Det første prosjektet, som først og fremst er ment til å knytte kontakter mellom Europa og Kina, skal gå over to år fra januar 2012.

Strømregning på 100 millioner
200 arbeidere bemanner Tianhe-1 ved det nasjonale supercomputing-senteret i Tianjin. Superdatamaskinen har en svimlende årlig strømregning på over 100 millioner kroner.

Fra offisielt hold i Kina sies det at hovedformålet til Tianhe-1 er å gjøre beregninger for petroleumsleting og flydesign, mens andre sier at kineserne stort sett bruker maskinen til militære formål. I alle tilfeller skal de nå gjøre regnekraften tilgjengelig for resten av verden.

Asia i front
Datamaskiner har på mange måter revolusjonert måten vitenskapelig forskning foregår på. Før detonerte man atombomber i Stillehavet. I dag er slike eksperimenter nærmest overflødige på grunn av de nøyaktige simuleringene man kan gjøre med superdatamaskiner.

Europeiske forskere som vil utnytte verdens raskeste datamaskiner i arbeidet sitt må se til andre kontinenter. Tidligere har USA omtrent hatt monopol på de raskeste datamaskinene i verden. Nå er Asia med Japan og Kina i spissen i ferd med å ta over. Europa henger langt bak.

De raskeste datamaskinene i verden konkurrerer om topplasseringer på ”TOP500”, en uoffisiell rangeringsliste som publiseres to ganger i året. I november i fjor ble Tianhe-1 forbipassert av ”K Computer”, det japanske dataselskapet Fujitsus nye vidundermaskin.


Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (06.05.2013)

Skriv ut artikkel print symbol
Foto av professor Chunming Rong.
Professor Chunming Rong er en ledende eskpert innen "Cloud Computing" - programmering i nettskyer.