Noreco gir 500 000 kroner til UiS

Olje- og energiselskapet Norwegian Energy Company ASA (Noreco) gir en halv million kroner til en nyopprettet forskningspris dedikert til petroleumsmiljøet på Universitetet i Stavanger.

Normalt er det bursdagsbarnet som får gave, men da Noreco feiret sin femårsdag torsdag var det Universitetet i Stavanger som fikk presang. Under en festmiddag på Norsk Oljemuseum ble Institutt for petroleumsteknologi tildelt 500 000 kroner til forskning og utdanning, tilsvarende en årlig sum på 100 000 kroner i fem år fremover.

Se muligheter
– Som selskap er Noreco i stor grad avhengig av å rekruttere de beste hodene i oljebransjen. Vi er hele tiden på utkikk etter talentfulle mennesker som ser muligheter andre ikke ser. Vi analyserer informasjon, tolker resultatene og treffer avgjørelser basert på vår kunnskap og forståelse. For Norecos fremtid er det viktig å samarbeide med Universitetet i Stavanger, som utdanner slike mennesker, sier styreleder Lars Takla i Noreco.

Tett samarbeid
Fungerende leder ved Institutt for petroleumsteknologi (IPT), Terje Frøiland, er svært glad for bidraget.

– Dette er penger som vil støtte og styrke det gode fagmiljøet vi har på petroleum her ved universitetet. Vi vil nå sette oss ned sammen med Noreco og diskutere hvordan pengene best kan brukes, sier Frøiland.

IPT har lange tradisjoner med å dyrke kontakten med næringslivet.

– Dette er noe vi setter stor pris på. Vi forsøker å samarbeide så tett som overhodet mulig, samtidig som vi tar vare på vår akademiske frihet, sier Frøiland.

Praksis i studiet
Det er ikke bare forskerne som får utbytte av kontakten UiS har med industrien.

– Studentene har stor glede av praksisnære studier. Studentenes oppgaver er ofte knyttet til reelle problemstillinger i industrien. Dette slår inn allerede på bachelor-nivå, men enda mer på master og selvsagt i doktorgradutdanningen.

– I tillegg utveksler vi kunnskap. En del av våre professorer har 20-prosentstillinger i industrien, samtidig som fast ansatte i industrien kommer til oss og har gjesteforelesninger. Det er et fruktbart samarbeid, sier Terje Frøiland.
81 eksperter

Noreco har vokst hurtig siden etableringen i 2005 og produksjonen utgjør i dag i overkant av 10 000 fat olje per dag.

Selskapet har hovedkontor i Stavanger og har kontorer i Oslo og København. Noreco har 57 lisenser i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet, sysselsetter 81 eksperter innen olje- og gassteknikk og produserer olje og gass fra åtte offshorefelt.

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (29.01.2010)

En gavmild styreleder Lars Takla overrekker sjekken på 500 000 kroner til rektor Aslaug Mikkelsen og prodekan for undervisning ved TekNat-fakultetet, Tore Wiig. Foto: Noreco
En gavmild styreleder Lars Takla overrekker sjekken på 500 000 kroner til rektor Aslaug Mikkelsen og prodekan for undervisning ved TekNat-fakultetet, Tore Wiig. Foto: Shadé Barka Martins