UiS’ julekalender 2017: Naturfagminuttet

Fra 1. desember kan du se et nytt og spennende forsøk hver dag. «Naturfagminuttet» er den tredje julekalenderen i rekken med videoer med realfagsforsøk fra UiS.

Forgjengerne, «Fysikkminuttet» og «Kjemiminuttet», ble svært godt mottatt og skoler flere steder i landet startet skoledagen i desember med å se julekalenderen.

I «Naturfagminuttet» er forsøkene en blanding av fysikk, kjemi, biologi og teknologi.

Se teaser til julekalenderen på UiS.no

Målet med julekalenderne er å vise at skolefag som tradisjonelt blir sett på som tunge og vanskelige, egentlig er morsomme og interessante.

Forsøkene utføres av avdelingsleder for Skolelaboratoriet ved Universitetet i Stavanger, Inge Christ, og førsteamanuensis i kjemi, Magne Sydnes.

I «Naturfagminuttet» boltrer de seg gjennom 24 spennende forsøk, ett for hver dag i desember.

Forstå virkeligheten

De viser blant annet hvordan steinalderfolkene gjorde opp ild, hva som skjer dersom du fjerner alle de uorganiske forbindelsene fra skjelettet, og hvordan du kan kjenne igjen grunnstoffene på flammen de brenner med.

Inge Christ og Magne Sydnes snakker seg fort varme når samtalen kommer inn på naturfag, kjemi og fysikk:

– Naturfag er utrolig spennende fordi det handler om å forstå virkeligheten, hvordan og hvorfor ting skjer. All naturvitenskap handler om forstå og finne en forklaring på alle fenomenene i naturen,  sier Inge Christ ivrig.

Slik får du barn interessert

– Det er spennende at en ved hjelp av egne eksperimenter kan være med å skape ny kunnskap, supplerer Magne Sydnes som til daglig forsker på antibiotikaresistens.

Begge ble tidlig interessert i fagene:

– Da jeg vokste opp, hadde jeg mye frihet til å utforske ting jeg undret meg over. Mitt beste tips for å stimulere utforskertrangen og vekke interessen for naturfag og andre realfag hos barn, er å oppfordre barna til å undre seg, sier Inge Christ.

Hvordan bli god i faget

Undringen var også en nøkkel for Magne Sydnes:

– Som barn var det «Hvorfor skjer dette?»  når vi for eksempel blandet sammen to stoffer som var fascinerende, sier kjemikeren som også har et tips til hvordan en kan bli god i kjemi:

– Lær grunnprinsippene i faget skikkelig. Det er for eksempel mange likhetstrekk i reaksjonsmåten til de ulike grunnstoffene som er plassert under hverandre i det periodiske system.

I år også som App

Kalenderne er basert på  Inge Christs julekalender på papir som han i mange år har sendt til sine tidligere lærerstudenter for at de skal kunne gjøre forsøk med elevene i førjulstiden.

De er filmet og lansert som «Fysikkminuttet», «Kjemiminuttet» og «Naturfagminuttet» etter ide av Strategi- og kommunikasjonsavdelingen ved UiS og produsert i samarbeid med NettOp, UiS' avdeling for digitale læremidler.

Julekalenderen i år også er tilgjengelig som App, «Skolelab UiS», i Google Play og App Store

Tekst: Elin Nyberg

Sist oppdatert av Elin Nyberg (04.12.2017)

Inge Christ og Magne Sydnes gjør 24 spennende forsøk i «Naturfagminuttet». (Foto: Asbjørn Jensen, UiS)