Ny elektronisk veiviser på UiS

Nå slipper du å rive deg i håret mens du lurer på hvor forelesningssalen eller kantina ligger. En ny elektronisk veiviser kan bli redningen i løpet av kort tid.

- Det hender nok jeg virrer litt frem og tilbake før jeg ender opp der jeg skal. Med elektronisk veiviser kan det bli enklere, sier førsteamanuensis Erlend Tøssebro.  Særlig for gjesteforelesere og ferske studenter kan det være en utfordring å finne frem på UiS. I likhet med de fleste andre store bygg, rommer universitetet tilsynelatende et uendelig antall rom, saler og etasjer. Men på Institutt for data- og elektroteknikk har de funnet løsningen; nemlig elektronisk veiviser.

Nettkart

Elektronisk veiviser er et kart på Internett. Du kan kjapt registrere hvor du befinner deg og hvor du skal. Så finner veiviseren frem til rommet, og tegner et kart for deg. Kartet kan du skrive ut og ha med når du skal på UiS. Nettkartet er foreløpig klart for Arne Rettedals hus og Kjølv Egelands hus.

Førsteamanuensis Tøssebro ga den elektroniske veiviseren som bacheloroppgave til to studenter i 2005. Det var brødrene Torbjørn og Erlend Grønnevik Dahle som arbeidet med veiviseren for tre år siden.

- Jeg valgte den som bacheloroppgave fordi jeg ønsket å gjøre noe visuelt. Selv hadde jeg ikke opplevd at det er vanskelig å finne frem på UiS, men jeg hadde jo fått med meg at andre sleit litt, sier Torbjørn Grønnevik Dahle.

Flott løsning

Løsningen som brødrene Grønnevik Dahle leverte, hadde noen mangler for å kunne bli realisert. To år etter tok Tøssebro den frem igjen. Han gjorde noen endringer og klarte etter hvert å lage en testversjon som fungerer. Nå gjenstår bare mindre justeringer og oppdateringer før nettkartet er klart for hele UiS.

- Det er meningen å gi en ny bacheloroppgave våren 2009 for å forbedre funksjonaliteten og lage flere søkemuligheter, og vi vil også sikte mot en mer tiltalende layout med innlagte bilder av viktige landemerker på UiS, sier Erlend Tøssebro.

- Dette kartet vil gjøre det mye enklere for alle å finne frem på UiS, sier førsteamanuensis Tom Ryen på Institutt for data- og elektroteknikk. Ikke minst i forbindelse med konferanser og større arrangementer med innrykk av mange eksterne vil dette være meget nyttig.

Når hele prosjektet er fullført vil alle bygninger inkludert brakkene være med på nettkartet i den elektroniske veiviseren.

Sist oppdatert av Hildegard Nortvedt (06.10.2008)

Tom Ryen, t.v., og Erlend Tøssebro er snart i mål med den elektroniske veiviseren.