Dagsseminar om Oil and Urban Growth, Oil and Power

Historiemiljøet rundt urban- og regionhistorie ved Universitetet i Stavanger arrangerer dagsseminar onsdag 28. mai i Arne Rettedals hus.

Det er resultat av et samarbeid med professorene Martin Melosi og Joe Pratt, History Department, University of Houston. Det planlegges flere seminarer rundt temaet ”Comparative Histories of World Energy Cities”. De to amerikanske professorene vil delta sammen med professor David S. Painter, History Department and Edmund A. Walsh School of Foreign Services, Georgetown University, Washington D. C.. Painter er våren 2008 Senior Visiting Fellow ved Nobel-instituttet i Oslo.

Seminaret finner sted i rom G-201, Arne Rettedals hus, kl. 09.15-16.00.

09.15: Welcome adress by the Dean of Humanities, Tor Hauken

09.25: Martin Melosi/Joe Pratt, “Building Academic Urban History – Experiences from Center for Public History at the University of Houston”

10.00: Coffee break

10.15: Harald Hamre, “The Challenge of Writing a City Biography of Stavanger”

11.00: Joe Pratt, “Why Houston became the World’s Oil Capital and Why Houston has strengthened that position

12.00: Lunch

12.45: ” Gunnar Nerheim, “ Urban Growth in Context - the Stavanger-region since 1900”

13.30: Martin Melosi, “Politics, Race, Gender, Health and Environment in Urban History” (klikk her for biografi - word-dok 36 kb)

Coffee break

David S. Painter, “Oil and American Power. A Historical Perspective”

15.15: Concluding session: Future Research Cooperation in the Field of Urban History between the University of Houston and the University of Stavanger.

Sist oppdatert av (15.05.2008)

Professor Martin Melosi kommer til seminaret