Øyvind Foss med ny bok om kvinneopprør på bedehuset


Boken har form som en fri essayistisk biografi og handler om et dramatisk kvinneopprør mot kirke og misjon, men med replikker fra den offentlige debatt på 1960-tallet.

I 1950-åra startet Studentbyen på Sogn en kamp for prevensjonsveiledning ved Studentenes Helsestasjon i Oslo

Det startet opp med et offentlig møte med Helsedirektør Karl Evang og leder av Mødrehygienekontoret i Oslo, jordmor Chris Bruusgaard.

Studentrådet rettet et forslag til Studenttinget i 1960 om å støtte forslaget. Det ble en timelang debatt mellom en høyreside og en venstreside. Men til slutt ble forslaget vedtatt med en stemmes overvekt, stemmen til lederen Torild Skard. 

Et par år seinere ble en kvinnelig lege ansatt som leder av det nye kontoret for seksualhygiene og veiledning i prevensjon. 

Det førte til et ramaskrik i den kristne avisa Vårt Land som skrev om utukt og fordømte teologen som sammen med Torild Skard hadde kjempet for saken. 

Seinere begynte debatten om fri abort, som ble støttet i studentmiljøet av AUF, Sos. Stud, og Studentvenstrelaget.

Debatten havnet i Stortinget der KrF kalte forslaget og vedtaket for oppfordring til utukt. 

Kvinneopprøret for prevensjonsveiledning er beskrevet som et rabaldermøte på Bedehuset i Kristiansand med kvinner fra indremisjonen på  den ene siden og  arbeiderkvinner og radikale venstrekvinner på den andre siden. 

Kvinnene treffes på et møte hvor Elise Ottesen Jensen er hovedtaler.

Debatten følges opp av bokas beskrivelse av elskovslyrikken i Salomos Høysang i Det gamle testamentet som skarp kontrast til kristen moralisme. 

Bokomtale: Øyvind Foss

 

 

 


Sist oppdatert av Elin Nyberg (10.06.2016)

Skriv ut artikkel print symbol
Portrett av Øyvind Foss
Øyvind Foss har kommet med ny bok.