Foredrag: Globalisering og religion


Onsdag 11. mars holder professor Tomas Sundnes Drønen foredraget: Globalisering og religion – utfordringer og muligheter.

Vitenskapsakademiet i Stavanger inviterer til åpent møte onsdag 11. mars kl. 19:00 i Arkeologisk museum Peder Klows gt. 30. 

Globalisering kan beskrives på mange ulike måter, men handler i bunn og grunn om bevegelse og nettverk. Bevegelsen handler om en stadig større flyt av informasjon, verdier og mennesker. Informasjonen, som i dag forflytter seg i løpet av sekunder på tvers av kontinenter, beskrives av religionssosiolog og statsviter Ruth Marshall-Fratani som en “flyt av bilder og ideer”.

Dette er bilder og ideer som påvirker menneskers handlinger og tenkemåter. På samme måte flyttes mennesker og verdier som aldri før. ABB legger ned sin fabrikk på Bryne og den gjenoppstår i Kina. Nigerianske, burmesiske og polske kristne starter nye menigheter i Stavanger som blir ‘transnasjonale’ knutepunkter som fører til endringer både i det opprinnelige ‘heartland’ og det nye ‘homeland’. 

Globalisering som begrep er omdiskutert – er det et nyttig analytisk verktøy eller et oppskrytt ‘buzzword’ som snart går av moten? Vi tar debatten på vitenskapsakademiet i Stavanger!


Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (06.03.2015)

Skriv ut artikkel print symbol