Forsker stand up trakk fullt hus

Visste du at det har vært en stor økning i overvekt blant norske barn de siste tretti årene? Eller at det er en hel del vi fremdeles ikke vet om universet? Dette var noe av det publikum ble opplyst om under Forsker stand up i et stappfullt lokale på Sting i går kveld.

Fikk du ikke med deg det populære arrangementet Forsker stand up på Café Sting og Sølvberget tirsdag23.og onsdag 24. september? Da gikk du glipp av interessante foredrag om alt fra universet til overvekt blant barn.

– Stor økning
Bente Brannsether-Ellingsen, som er barnelege ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen, førte publikum rett inn i problematikken de økte tilfellene av overvekt blant norske barn medfører. Hun hadde med seg fire «rekvisitter» på scenen bestående av barn i ulike aldre og størrelser.

– De siste tretti årene har det vært en stor økning i overvekt blant norske barn. I dag er mellom 12 og 20 prosent av barn mellom 7 og 11 år i Nord- og Vest-Europeiske land overvektige, sa Brannsether-Ellingsen som jobber med forskningsprosjektet Vekststudien i Bergen.

I dette prosjektet blir vekst- og vektutviklingen til norske barn kartlagt. Det viser seg at overvekt blant barn gjerne slår inn før barnet har rukket å fylle seks år og at fedme i barnealder er relatert til økt sykelig overvekt i voksen alder.

Størrelsen betyr noe
Bente Brannsether-Ellingsen innledet årets Forsker stand up i kjelleren på Sting, og før Anders Tranberg fra UiS avsluttet det hele med et humoristisk foredrag om hva vi vet og ikke vet om universet og dets historie, var forskerne innom alt fra hva vi kommer til å spise når vi blir gamle til afrikansk kristendom.

Publikum ble i går kveld både overrasket og opplyst. For visste du at størrelsen faktisk kan bety noe? I hvert fall når det er snakk om laks. Eller at en laks kan svømme opptil 10.000 kilometer og bli borte på sjøen i mange år, før den returnerer til den samme elva den var født i for å legge egg. Det kunnne Thorleifur Agustsson fra IRIS fortelle om. Men hvorfor de gjør det og hvordan de får det til? Det vet man altså ikke - ennå.

– Hvorfor dør festivaler?
Kanskje du i stedet var klar over at det finnes mellom 80 og 100 festivaler i Rogaland? Det kunne Reidar Mykletun ved Hotellhøgkolen ved UiS fortelle om. Han har sett nærmere på hva som gjør noen festivaler til vinnere mens andre faller fra og hvorfor festivaler må gi opp og hva de gjør feil. Dårlig ledelse, få sponsorer, manglende støtte fra kommunen og for stor tetthet av festivaler, er noen av forklaringene på hvorfor en festival går dårlig.

Programmet for Forsker Stand up, tirsdag 4. september:

Tid: 20:00-22:00
Sted: Cafè Sting
Konferansier: Eldbjørg Vaage Melberg

Kai Victor Hansen, Universitetet i Stavanger
«Gleder meg til alderdommen – Hvordan mat og drikke vil være i fremtiden»

Thorleifur Agustsson, IRIS
«From fish to fork»

Bente Brannsether-Ellingsen, Stavanger universitetssykehus og UiB
«Overvekt hos norske barn – det er ikke ett fett. Blir farlig overvekt oversett?»

Knut Holter, Misjonshøgskolen
«Er Gud mer glad i Israel enn i Afrika?»

Reidar J. Mykletun, Universitetet i Stavanger
«Er sommeren en farlig tid for festivaler? Hva er det egentlig som går galt?»

Anders Tranberg, Universitetet i Stavanger
«Hva vi (ikke) vet om: Universet og dets historie»

Programmet for Forsker Standup, onsdag 25. september:

Tid: 20:00-22:00.
Sted: Sølvberget
Konferansier: Eldbjørg Vaage Melberg

Janne Stigen Drangsholt, Universitetet i Stavanger
«Blod, skitt og krigens medynk»

Harald Hamre, MUST
«Stavangers første stortingsrepresentant - ukjent og utskjelt»

Brita Strand Rangnes, Universitetet i Stavanger
«Olje, flaks og død: Stavanger i samtidslitteraturen»