Habermas vil ha et mer demokratisk EU

Hvorfor er det nødvendig å bygge demokrati på tvers av landegrensene i EU? Og hvordan er det mulig? Det var tema da Jürgen Habermas, en av vår tids store tenkere, holdt foredrag ved Universitetet i Stavanger.

–  20-årsdagen til avtalen som knytter Norge til EU havner i skyggen av grunnlovsjubileet Norge feirer i år, innledet filosof og sosiolog Jürgen Habermas.

–  På veien mot en postnasjonal framtid er det norske demokratiet likevel tett knyttet til skjebnen til demokratiet i EU.

Habermas-besøket og foredraget «Democracy in Europe» var en del av 10-årsjubileet UiS feirer i år. Foredraget var en av Holbergforelesningene. Fem vinnere av Holbergprisen holder i år forelesninger ved universiteter rundt om i Norge. Over 600 personer møtte opp på Habermas’ foredrag.

Bør være lettere å nå beslutningstakere
Filosofen mener at det bør være kanaler fra de små og store offentlige samtalene og inn til beslutningstakere. Han insisterer på at velgeren i Europa både må ha en nasjonalstatlig rolle og en EU-rolle.

Habermas argumenterte for en europeisk offentlig sfære.

–  Nasjonale arenaer må åpnes opp. Media må rapportere om diskusjoner i andre land. De må skrive om tema som er av felles interesse for borgere i hele unionen, sa Habermas.

–  I dag har borgere tillit til landet sitt. Ved utviklingen av en slik felles arena kan denne tilliten utvikle seg til å strekke seg over landegrenser.

Politiske utfordringer
Habermas tok opp politiske utfordringer i Europa. Det var:

• Ubalanse i maktrelasjoner i unionen
  • Trusselen mot den politiske kulturen i mange land i vårt post-imperialistiske Europa
  • Oppløsning av velferdsstatens oppnåelser
  • At Europa har sviktet i å leve opp til sin rolle i verdenspolitikk

EUs politiske profil
Habermas er opptatt av at Europa bør få en egen global, politisk profil.

–  Europa bør, i en arbeidsfordeling med militærmakten i USA, ta til orde for håndhevelse av internasjonal rett og sikring av en internasjonal fredsorden, sa han.

– Denne idéen har enda ikke slått rot. I lyset av konfliktene i Ukraina, Syria, Irak og Israel, ser dette mer eller mindre idealistiske målet ut til å være en nødvendighet.

Fortsetter å engasjere seg
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen deltok på arrangementet.

–  Jeg er imponert, ikke bare over hvordan du har engasjert deg i viktige emner, men også over hvordan du fortsetter å engasjere deg, sa han til Habermas.

Sist oppdatert av Ida Gudjonsson (12.09.2014)

Jürgen Habermas
Tyske Jürgen Habermas har i et halvt århundre vært regnet som en av verdens fremste filosofer. Begge foto: Asbjørn Jensen
Torbjørn Røe Isaksen
– Jeg er her i dag kun fordi jeg har lyst og ut av interesse, sa Torbjørn Røe Isaksen.

Nyttige lenker finner du på intranettet på denne sida

Du kan også legge til dine egen snarveier på intranettet fra forsida - sjekk "Mine lenker" øverst til venstre på forsida til intra.uis.no