Falkefangst og falkonering


Torsdag 12. desember kl. 12.15 blir seminar om fangst av falk i forhistorisk tid på Arkeologisk museum. Du får også høre om trening av og jakt med rovfugl.

Da Håkon Jarl skulle betale danskekongen Harald Blåtann for den delen av Norge han hadde overtatt, fortelles det at jarlen betalte 100 mark gull og 60 falker eller hauker i skatt.  Dette viser at jakt med falker ble drevet allerede i vikingtiden, noe også funn av rovfugler i gravhauger kan fortelle om.

I Gulatingsloven og Landsloven finner vi spor etter denne fangsten som var svært populær blant konger og overklasse i middelalderen.  Gjennom bl.a. stedsnavn kommer vi på spor etter falkefangst som har vært drevet i Norge for å forsyne noblessen i Europa med jaktfalker.

Gjennom historiske overleveringer og studier av stedsnavn har vi bevart spor etter denne virksomheten, noe Inge Særheim og Frode Fyllingsnes skal fortelle om, og vi skal også få kunnskap om falkonering av Ellen Hagen fra Arkeologisk museum som selv driver aktivt med dette i dag. Falkonering er trening av og jakt med rovfugl.

Innledning ved Helge Sørheim
Inge Særheim:  Falkefangst og stedsnavn
Frode Fyllingnes:  Eksempler fra Karmøy og Hå
Ellen Hagen: Om egen erfaring med falkefangst

Seminaret finner sted på møterom 1,2,3. Alle er velkomne.
 


Sist oppdatert av Ida Gudjonsson (11.12.2013)

Skriv ut artikkel print symbol
Ellen Hagen med ugle på armen
På seminaret vil Ellen Hagen fortelle om egen erfaring med falkonering.
Nyttige lenker

Nyttige lenker finner du på intranettet på denne sida

Du kan også legge til dine egen snarveier på intranettet fra forsida - sjekk "Mine lenker" øverst til venstre på forsida til intra.uis.no