75 grader nord

Der bare isbjørnen kan høre deg skrike. Der bakken aldri tiner. Der selv ikke hardføre inuitter har våget å sette sine føtter. I det høyarktiske Canada tilbragte Irene Buan (23) tre sommeruker – på ugjestmilde Devon Island.

– Det var en helt unik opplevelse. Da jeg begynte på studiene i petroleumsteknologi for tre år siden hadde jeg aldri trodd jeg skulle ha sommerjobb for NASA, sier Irene Buan.

Universitetet i Stavanger har, med hjelp fra det Stavanger-baserte nettverket Space & Energy, fått på plass en årlig utvekslingsavtale med Mars Institute og NASA. UiS-student og sjef for Mars Institute i Norge, Christopher Hoftun (som har vært omtalt flere ganger i Univers), har banet vei ved å jobbe med amerikanerne over lengre tid.

Les også:  UiS-student til NASA
Les også: Mars Institute etablerer avdeling i Stavanger
Les også: Går i dybden på Mars

NASA har hatt årlige ekspedisjoner til Haughtonkrateret på Devon Island siden 90-tallet. Stedet er spesielt spennende for romfartsorganisasjonen siden geologien ligner mye på den som finnes på overflaten av Mars.

På tur i geologiens tjeneste
Irene ble anbefalt til internshipet av geologiprofessor Udo Zimmermann. Hun hadde tidligere tatt flere av professorens geologifag som valgemner, og blant annet vært med ham på feltekskursjon til Spania.

Irene ankom USA i slutten av juli og var først 10 dager i teknologihuben Silicon Valley i San Fransisco-området. Der ligger NASA Ames Research Center, et av NASAs største forskningssentre.

Deretter reiste hun avgårde nordover med NASAs ekspedisjonslag. Turen fra San Fransisco til Devon Island var en strabasiøs affære, som til sammen tok nærmere fire døgn.

96 gjenstander – check!
Med seg på turen hadde Irene en solid bagasje med ekspedisjonsutstyr. På forhånd hadde hun fått en 13 sider lang liste med 96 gjenstander som enten var obligatoriske, anbefalte eller valgfrie å ha med.

Blant gjenstandene på listen var blant annet personlig telt, gapahuk, vaskesvamp, batterier, kamerastativ, motorsykkelhjelm, førstehjelpsskrin, flagg, fløyte, to forskjellige kart, hammer, GPS, kikkert til å oppdage isbjørner, tisseflaske og to forskjellige typer speil - et til å stelle seg med og et til å signalisere med i nødstiuasjoner.

Irene innrømmer at det ikke var alle gjenstandene på listen hun rakk å kjøpe med seg, eller for den saks skyld, fikk bruk for. Allikevel overlevde hun tre uker på Devon Island med god margin. Da hadde hun også rukket å raske med seg 40 kg steinprøver, som professor Zimmermann skal analysere på geologilaben på UiS.

– Vi var stort sett heldige med været, men på slutten av august ble det litt mye snø og vind. Da var det på tide å dra hjem, sier hun.

Trønder i oljebyen
Vel hjemme i Stavanger forteller Irene om hvorfor hun valgte å forlate hjembyen Trondheim til fordel for en femårig mastergrad i petroleumsteknologi ved UiS.

– Jeg tenkte det var en god idé å studere petroleum i oljebyen, og jeg trives kjempegodt. Vi som studerer her i Stavanger er virkelig bortskjemte. Jeg har fått være med på sponset studietur til Houston, tatt et fag i Spania og nå denne turen. Jeg jobber ikke ved siden av studiene selv, men mange av de jeg studerer sammen med har studierelevante deltidsstillinger i oljebransjen, for eksempel som laboratorieassistenter, sier hun.

Neste gang hun reiser utenlands blir det gjerne til litt varmere strøk. Etter mastergraden planlegger hun å søke på traineestillinger i Brasil.

Artikkelen stod opprinnelig på trykk i Univers nr. 2 - 2013.

Tekst: Håkon Hapnes Strand
Illustrasjon: Google Earth/Ole Andre Hauge
Foto: Irene Buan

Sist oppdatert av Hildegard Nortvedt (12.12.2013)