Forskningsdagene 2013

18. september starter festivalen Forskningsdagene. I løpet av tolv dager kan du lære mer om boring etter vann på Mars, se bomber av vanndamp, lytte til engasjerte forskerstandup-ere og høre om en radikal stemmerettsforkjemper fra Mosterøy.

Et arrangement som er spesielt for i år er Forskerstafett. Det er en markering av stemmerettsjubileet. «Skal vi huske Solveig Bergslien?» spør Alexandre Dessingue ved Universitetet i Stavanger. På Forskerstafett vil du bli bedre kjent med Bergslien som ung og engasjert i motstandsarbeidet i Stavanger.

Elisabeth Edland er mest kjent som målsaks- og avholdskvinne. Færre vet at hun også var en radikal forkjemper for at kvinner skulle få stemmerett. Eva Jakobsson ved UiS skal snakke om en tale Edland holdt om stemmerett i 1899. Forskerstafett arrangeres 21. september og finner sted på kaféen Bøker og Børst.

Et hav av hemmeligheter
Tema for Forskningsdagene i år er «hav og vann» og slagordet er «et hav av hemmeligheter». Programmet starter med åpningen av utstillingen «Livet i havet» på Museum Stavanger. Utstillingen viser hva man kan se under havets overflate rett utenfor Rogalands kyst.

Fantasy og stavekontroll
Også i år blir det populære arrangementer som Forskerstandup og Matløypa på Ullandhaug. «Er stavekontroll egentlig en god idé?» spør Per Henning Upstad ved UiS på Forskerstandup.

Andre godbiter er innslagene «Persefonens døtre: Fantasy og jenters nedstiging i dødsriket» av Janne Stigen Drangsholt ved UiS og «Skal fastlegen passe på at du ikke drikker for mye?» av Torgeir Gilje Lid ved Stavanger universitetssjukehus.

Gjør vann til jus
Tirsdag 24. og onsdag 25. september arrangeres Barneuniversitetet. 24. september skal Malcolm Andrew Kelland ved UiS lage en bombe av vanndamp, lage store mengde skum og gjøre vann om til jus. 25. september snakker Inge Christ ved UiS om «Ka e det med vann?» på Barneuniversitetet.

Forskningsdagene avsluttes med Matløypa på Ullandhaug. Fem steder åpner hagene eller dørene sine for publikum denne dagen. Det er Norsk hotellhøgskole ved UiS, Stavanger botaniske hage, Ullandhaug økologiske gård, Jernaldergarden og Ullandhaugtårnet.

Matløypa er en søndagstur med smaksopplevelser, ny kunnskap om mat og flotte natur- og friluftsopplevelser. Se program for Matløypa.

Se programmet til Forskningsdagene.

Du kan også laste ned programmet som PDF.

Sist oppdatert av Ida Gudjonsson (30.09.2013)