Om Schuberts danser for klaver


Høstens første kunstfaglige forum handler om Schuberts danser for klaver. Forumet finner sted tirsdag 17. september kl. 18.00 i Lille konsertsal i Bjergsted.

Schuberts mengder av danser har siden midten av 1800-tallet fristet en skjebne i skyggen av komponistens mer prestisjetunge verker, som symfoniene, kammermusikken og sonatene. Før den tid var det slett ikke slik, men nettopp tvert om. I en avisartikkel i Wien om Schubert fra 1826 (han døde 1828) står det at «Wiens mest populære komponist av sanger, danser og stykker for firhendig klaver har faktisk også andre talenter» – det vil si, journalisten ville gjøre oppmerksom på at han drev og plundret også med noe opera, symfonier osv.

Liksom de berømte Liedene er flere av de øvrige kortformstykkene små konsentrater av hva han gjør i storskalaverkene. Og kunstnerisk ofte på samme høye nivå. Nils Henrik Asheim forbereder en innspilling av et utvalg av hans danser for solo klaver, og valget av instrument, et taffelklaver fra 1830, utgjør et sentralt element i hans tilnærming – i tillegg til både skjulte og mer åpenbare hint i partituret. Asheim samtaler om prosjektet med Olaf Eggestad.

Velkommen!


Sist oppdatert av Jannicke Fjermestad (13.09.2013)

Skriv ut artikkel print symbol