- Invester i akademia

Både hovedtaler Paul Chaffey og StOr-leder Håkon Ohren oppfordret til å investere i akademia under årets semesteråpning. - Kunnskap er dyrt, men uvitenhet dyrere, advarte Ohren.

Paul Chaffey har sittet to perioder på Stortinget og er nå administrerende direktør i Abelia og styreleder for Senter for innovasjonsforskning ved UiS. Han hadde den økonomiske situasjonen i Norge og Europa som bakteppe for talen sin.

- Hvordan kan vi redusere sjansene for nedgangstider også i Norge? Jeg tror det har med evnen til å dyrke fram kunnskap å gjøre, sa Chaffey som hadde tre klare råd til de nybakte studentene:

- Jobb hardt- det er krevende å være student ved et universitet! Få nye venner og bygg nettverk og – vær nysgjerrig og tenk selv. Fra nå av handler ikke livet bare om å pugge svar, men også om å stille spørsmål og finne nye løsninger.

Makten er nær
Håkon Ohren hadde også et budskap til de som etterlyser studentengasjement og til studenter med brennende hjerter.

- Gjennom de nye sosiale mediene har vi fått en stor påvirkningsmulighet. En twittermelding til kunnskapsministeren kan utmerket godt bli tatt med inn i møterommet. Med de sosiale nettverkene har du aldri vært nærmere de du skal kritisere eller rose, minnet han om.

Rektor Marit Boyesen ønsket studentene velkommen til universitetet og sendte en spesiell hilsen til de rekordmange utenlandske studentene. Hun viste i talen til det store samsvaret mellom studietilbud ved UiS og samfunnets behov.

Raskt i jobb
- Våre studenter får jobb, noen før de er ferdige og de aller fleste er i arbeid i løpet av de første månedene etter fullført studium, konstaterte rektor som også hadde en klar oppfordring til studentene:

- Sett deg som mål å fullføre på normal tid. Alt for mange studenter i Norge gjør ikke det. Vårt mål er å legge til rette slik at verken dere, vi eller samfunnet taper ressurser ved ufullendte studieløp, sa hun.

Boyesen personifiserte også UiS verdier «verdiskaping, offensivitet, kunnskap, samarbeid og energi» for den enkelte student.

- Forbokstavene i verdiene våre blir til sammen VOKSE. Engasjement og glød skal prege organisasjonen slik at vi kan skape vekst i faglige resultat, og i den enkeltes faglige og personlige utvikling, sa hun.

- Start nye kapitler
Stavangerordfører Christine Sagen Helgø viste til at universitetet er et av regionens aller sikreste kort for framtiden:

- Det er her det skjer og det er her det skal skje, sa hun.

Den profilerte religionsforskeren Anne Kalvig fra UiS fikk Stavanger Forums formidlingspris for 2012. Prisen ble delt ut direktør for Stavanger Forum, Cornelius Middelthon.

Stavangerbandet Poor Edward som høstet stor applaus da de underholdt med sin viseinspirerte blanding av pop og rock kom med en oppfordring til studentene i deres nye livssituasjon da de i «Be brave» sang om å ha mot til å gi slipp og starte nye kapitler.

Stavanger Studentsangforening vakte også stor begeistring med sitt innslag og invitasjonen til nye medlemmer fra scenen.

Seremonien ble avsluttet med et fantastisk trommenummer av Arne Skorpe Sjøen fra Institutt for musikk og dans

Sist oppdatert av Elin Nyberg (14.08.2013)