Bli med på en omvisning i Gullkorn


Kl. 14 søndag, 24. mars blir det omvisning i utstillingen Gullkorn på Arkeologisk museum. Bli med på et dykk inn i frøenes verden og se kunstner Barbro Raen Thomassens unike skulpturer.

I utstillingen viser kunstner Barbro Raen Thomassen frø som kunstobjekter hogd i stein. Hennes arbeider dreier seg om frø fra såkalt ugras, den slags frø som vi vanligvis bekjemper. Frøene kan vise seg å ha de vakreste og mest forunderlige og fascinerende former når vi ser dem i mikroskop eller med et forstørrelsesglass.
        
Inne i utstillingen finner vi 24 frø-objekter i hvit kalkstein og et noe større frø hogd i sort diabas. Ute i museumshagen ligger et kjempefrø i granitt på bortimot et tonn, frøet til meldestokk.


Frø og korn i forhistorien
På bannere i utstillingen kan du lese om hvordan frøene og kornet som blir funnet i utgravingene til museet kan fortelle oss om hvordan folk har levd før i tiden.

Forskjellige redskaper folk har brukt til å behandle kornet sitt med er stilt ut. Vi finner fem sigder fra yngre steinalder, en dreiekvern fra vikingtid, en skubbekvern fra steinalder, biter av ei bakstehelle fra middelalderen og ei stor klebersteinsgryte fra vikingtid.


Frølab
Besøk også vår frølab. Visste du at verdens raskeste frø går 240 km/t? Det er frøene fra de eksploderende fruktene til Hura crepitans, sandbox tree.

Eller at verdens største frø - av dobbeltkokosnøtten Lodoicea maldivica - kan veie opp til 30 kg? Mens det minste frøet - av tropisk orkidé - bare er støv? I frølaben er det frø du kan se på i mikroskop, kverne, kjenne på. Du kan identifisere forskjellige frø og det er frø som lukter og frø som smaker.


Hver søndag kl. 12 byr vi på familietilbudet Tidsreisen – en omvisning om forhistoriens Rogaland.

Nyt kaffe og påsmurt i vår museumskafé. Ta også turen innom vår gavebutikk.
Åpningstider: tirsdag 11–20, onsdag – lørdag 11–15, søndag 11–16, mandag stengt.
 


Sist oppdatert av Ida Gudjonsson (21.03.2013)

Skriv ut artikkel print symbol
Oversiktsbilde fra Gullkorn-utstillingen
I utstillingen Gullkorn kan du beundre frøs forunderlige former. Foto: Terje Tveit Arkeologisk museum, UiS
Skulptur av frøet til prestekragen.
Skulptur av frøet til prestekragen. Foto: Dannevigfoto AS
Stor skulptur av frøet til meldestokk
Dette kjempefrøet av granitt ligger i museumshagen. Foto: Dannevigfoto AS

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER