Mytologi i gull – fortellinger i brakteater og dikt


I gavebutikken på museet kan du nå finne boken «Mytologi i gull: Fortellinger i brakteater og dikt», som er gitt ut av Arkeologisk museums forlag. Den presenterer et utvalg av museets flotteste gullbrakteater – små, runde skiver av gull med dekor.

Gull er nevnt i mange av Eddadiktene. Måten gullet er omtalt på, gir et lite glimt inn i det førkristne menneskets forhold til gullet og metallets betydning gjennom jernalderen.

Diktene er svært vakre. Et utvalg av Eddadikt følger gullbrakteatene. Dette er små, runde skiver av gull med dekor. På skiven er det festet en hempe, slik at de kan henge i et kjede. I boken blir brakteatene fulgt av en kort forklaring på motivene og en innledningstekst gir en liten introduksjon til emnet. Siv Kristoffersen, professor ved Arkeologisk museum, har skrevet tekstene. Gjennom boken springer et elegant, lite dyr, som har sitt opphav i motivet på seks identiske brakteater fra det store Madlafunnet. Det er tegnet av Astrid Totland.

Ved å bruke en QR-kode bak i boken kan du se en liten tegnefilm med dyret på mobilen din. Terje Tveit har tatt fotografiene til boka og Ingund Svendsen står bak det lekre designet. Det er AM forlag som har gitt ut boken.


Sist oppdatert av Ida Gudjonsson (22.02.2013)

Skriv ut artikkel print symbol
Bokomslag
Denne lille boken gir et lite glimt inn i gullets betydning i forhistorien.
Nyttige lenker

Nyttige lenker finner du på intranettet på denne sida

Du kan også legge til dine egen snarveier på intranettet fra forsida - sjekk "Mine lenker" øverst til venstre på forsida til intra.uis.no