Professor Torunn Selberg fra Universitetet i Bergen holder foredraget "Folkelig religiøsitet - eller å ta overtro på alvor"


Mennesker i dagens Norge blir stadig mer preget av overtro, «tro på tusser, troll, spøkelser», hevdet professor Janne Haaland Matlary i en debatt med helseminister Jonas Gahr Støre i Dagens Næringsliv nylig. Foredraget Folkelig religiøsitet – eller å ta overtro på alvor, handler om ulike former for religiøsitet som befinner seg utenfor det organiserte og anerkjente, som overtro, folketro og nyreligiøsitet.

Slike former for religiøsitet har vært til stede til alle tider, og diskusjonene omkring forestillinger om det som betegnes som overtro, dukker opp jevnlig.

Tilnærmingen i foredraget er kulturvitenskapelig/folkloristisk, med særlig vekt på to perspektiv – ”fortelling” og ”tradisjon”. Det første handler om hvordan folkelig religiøsitet kommuniseres, og i hovedsak skjer dette gjennom fortellinger.

Et annet perspektiv er kontinuitet og brudd – eller ”tradisjon”. På hvilke måter er det likheter og forskjeller mellom eldre folketro og nåtidens nyreligiøsitet, og hvilke likheter og forskjeller finner vi i holdninger til disse trosformene?

Arrangør: Forum for historie, kultur og samfunn
 

Sted: Arkeologisk museum
Dato: 23.01.2013
Kl: 19:00 til 20:30


Sist oppdatert av Anne-Karin Sivle Pettersen (18.01.2013)

Skriv ut artikkel print symbol
Professor Torunn Selberg fra UiB
Nyttige lenker

Nyttige lenker finner du på intranettet på denne sida

Du kan også legge til dine egen snarveier på intranettet fra forsida - sjekk "Mine lenker" øverst til venstre på forsida til intra.uis.no