Ny praktbok: «Norsk Hotellhøgskole 100 år»


Hotellhøgskolen ved UiS feirer 100 år. Dette markeres blant annet med en jubileumsbok, som mellom to permer tar for seg skolens lange og stolte historie.

Boka tar for seg de siste hundre årene fra fagutdannelse for «Landsturisthotelhusmødre» til høgskole med Master of Science-studium og doktorgradskandidater på eget universitetsinstitutt.

Boka trekker linjene fra oppstarten av skolen i Bergen i 2012, via flytting til hovedstaden hvor skolen var fram til 1952, da den igjen ble flyttet vestover til Sola Strand Hotel. Videre tar den for seg veien til Ullandhaug i 1974, og til skolen i 1994 ble en del av Høgskolen i Stavanger, og siden ble et eget institutt ved Universitetet i Stavanger.

Boka viser fram skolen som den eneste i sitt slag i Norden. Manuskriptet baserer seg på teksten til Sverre Thon (1922–1912), supplert med kapitler skrevet av Øyvind Sirevaag, som også har stått som ansvarlig redaktør.

Skolen har en lang rekke med elever som har blitt reiselivstopper både i inn- og utland. Noen av dem møter man i boka i form av små svart-hvitt portretter fotografert den gang da de var studenter. Jubileumsboka er ellers rikt illustrert med foto fra norsk reiseliv og hotelldrift av både gammel og ny dato. Vakkert innbundet i kunstskinn med gullpreg og gull lesetråd.

«Takk for å bli informert. Også om de episodene og historien som slett ikke tar seg fint ut, eller er noe å skryte av. Boka kaller en spade for en spade, og ugjerningsmenn ved navn.» Borghild Fiskå, Stavanger Aftenblad.

«Det kan tenkes at studentene jublet. Men de to forfatterne avslører at det til tider har vært mindre å juble for i administrasjonen. Og at kampen for å overleve har vært en del av skolens hundreårige liv og ledernes hverdag.» Borghild Fiskå, Stavanger Aftenblad.

Tekst: Ragnhild Nordahl Næss


Sist oppdatert av Silje Stangeland (11.07.2013)

Skriv ut artikkel print symbol
Jubileumsboka til Norsk hotellhøgskole
Jubileumsboka til Norsk hotellhøgskole
Nyttige lenker

Nyttige lenker finner du på intranettet på denne sida

Du kan også legge til dine egen snarveier på intranettet fra forsida - sjekk "Mine lenker" øverst til venstre på forsida til intra.uis.no