Disputas om biologisk kjemi

Satu Sinikka Oltedal forsvarer doktogradsavhandlingen sin i biologisk kjemi ved Universitetet i Stavanger onsdag 6. juni. Forskningen hennes kan føre til bedre diagnostikk ved tykktarmskreft.

Satu Sinikka Oltedal (52) kommer fra Honkajoki i Finland og har mastergrad fra Universitetet i Stavanger (UiS) fra 2005. Doktorgradsarbeidet hennes ble veiledet av Oddmund Nordgård og Peter Ruoff fra UiS, og Rune Småland fra Stavanger Universitetssjukehus (SUS). Arbeidet ble finansiert av Stavanger Helseforskning og SUS.

Forbedret diagnostikk ved tykktarmskreft
Avhandlingen hennes har fått tittelen "Påvisning av mikrometastaser i vaktpostlymfeknuter hos pasienter med tykktarmskreft". Den baserer seg på studier av 164 pasienter som ble operert for tykktarmskreft. Forskningsarbeidet kan føre til forbedret diagnostikk for pasienter med denne sykdommen.

Spredning av kreft til nærliggende lymfeknuter gir viktig informasjon om sykdommen. Det hjelper legene til å forutsi hvordan den antagelig kommer til å utvikle seg, og om en eventuell cellegiftbehandling vil virke. På tross av dette er det slik at en tredjedel av pasientene som ikke har fått påvist spredning til lymfeknuter få tilbakefall av kreften.

Mer sensitive metoder
I forskningsprosjektet forsøkte teamet til Oltedal å finne disse pasientene med dårlig prognose ved å bruke sensitive, molekylære metoder som kan avsløre såkalte mikrometastaser (spredning som er mindre enn 2 millimeter i diameter).

- Identifiseringen av vaktpostlymfeknuter var tilsynelatende vellykket, men vi hadde relativt mange tilfeller hvor rutineundersøkelser bare påviste spredning til andre lymfeknuter enn vaktpostlymfeknutene. Bruk av våre mer følsomme metoder førte til at antallet slike tilfeller ble tydelig redusert, sier Oltedal.

Sist oppdatert av Håkon Hapnes Strand (04.06.2012)