Velkommen til utstillingsåpning


Søndag 19. februar kl. 12 er det åpning av Arkeologisk museum sin nye utstilling "Leire - Ild - Kar. Keramikkfylket Rogaland." Leirkar fra en periode på flere tusen år stilles ut, her kan du få se helt unike leirkar som har hatt sterk symbolsk betydning.

I den nye utstillingen viser museet fram helt unike leirkar som til vanlig befinner seg på hyller i museets magasin. Det er alt fra små kopper fra steinalderen til flotte vaser som ble laget på 500-tallet e.Kr da produksjonen av leirkar hadde sin storhetstid i Rogaland.

- På 500-tallet var kvaliteten på sitt høyeste. Så plutselig stoppen produksjonen helt, før den ble tatt opp igjen over 1000 år senere. Hvorfor det skjedde, er ett av arkeologiens store mysterier, sier professor ved Arkeologisk museum, Siv Kristoffersen.

Utstillingen trekker linjene fra fortidens leirkarproduksjon i Rogaland, til moderne tids anerkjente keramikkproduksjon her i fylket. Utstillingen er laget i et samarbeid med Jærmuseet/ Vitenfabrikken i Sandnes. De bidrar med krukker og fat som representerer den siste produksjonen av leirkar laget med den lokale leiren - som gir krukkene den kjente brune fargen.

For første gang blir en stor del av leirkarene utstilt på et podium, ikke bak glass. Dette vil gi publikum en helt annen nærhet til de gamle skattene enn det som man vanligvis får på et museum.
Sikkerheten for de flotte leirkarene er godt ivaretatt ved hjelp av blant annet kameraer og sensorer.

Utstillingen åpnes av styreleder for Arkeologisk museum, Tove Frantzen. Professor Siv Kristoffersen vil fortelle om utstillingen.

Fri entré.

Les mer om utstillingen her.


Sist oppdatert av Hildegard Nortvedt (16.02.2012)

Skriv ut artikkel print symbol