Norsk hotellhøgskole i 100

Norsk hotellhøgskole ved UiS fyller 100 år i 2012. I går ble jubileumsåret sparket i gang med hilsener fra fylkesordfører Janne Johnsen, ordfører i Stavanger Christine Sagen Helgø og UiS-rektor Marit Boyesen. NHS fikk også hilsener fra nåværende studenter, tidligere studenter og bransjen.

Norsk Hotellhøgskole ble etablert i 1912 under navnet Norsk hotellfagskole og er i dag verdens nest eldste hotellhøgskole.

Skolen ble åpnet i Bergen 18. oktober 1912. I 1915 flyttet den til Kristiania, hvor den i 1925 kjøpte eiendommen St. Olavsgate 8 a. Skolen flyttet til Sola i 1952, hvor den ble drevet på Sola Strand Hotell, og til Stavanger i 1973 hvor den ble samlokalisert med andre høyskoler. Skolen ble høgskole i 1982, og i 1994 en del av det som i dag er Universitetet i Stavanger.

NHS-ere overalt
– Det har alltid vært noe spesielt med NHS, sa fylkesordfører Janne Johnsen i sin tale under åpningen av jubileumsåret.

Fylkesordføreren er nemlig en av de totalt 4000 studentene som siden 1912 er blitt uteksaminert ved NHS. Mange av skolens tidligere studenter har betrodde stillinger i hotell, restaurant- og reiselivsbransjen, og i andre bransjer der service og vertskap er vesentlig, både i inn og utland.

– I dag treffer jeg gamle NHS-er overalt, konstaterte Johnsen.

Ledende i landet
Også ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø, snakket varmt om NHS under åpningen.

– Vi har en hotellbransje som er blant de ledende i landet. Og Hotellhøgskolen skal ha sin del av æren for det, sa Helgø, før hun gratulerte NHS med jubileet.

Også UiS-rektor Marit Boyesen var tydelig stolt over at UiS har et institutt som fyller hundre år.

– Dette er en perle vi skal ta vare på i vår bredde av utdanninger. Tillykke med åpningen og den videre feiringen, sa Boyesen i sin hilsen til NHS.

Champagnegalopp og Kokebokmuseum
Nærmere 200 eksterne gjester, ansatte, studenter og alumner hadde meldt seg på til jubileumsavsparket i Ellen og Aksel Lunds hus i går. I tillegg til taler og hilsener fikk de frammøtte også servert lekre småretter fra Gastronomisk Institutt, samt fanfare, champagnegalopp og sabling av champagne.

I kjelleren kunne interesserte også få en forsmak på det kommende Kokebokmuseet. Flere hyller med kokebøker fra riktig gamle dager er stilt ut, i tillegg til nyere kokebøker.

Her er programmet for resten av jubileumsåret:

• 10. januar: Åpning av jubileumsåret og semesterstart
• 8. februar: Festivallederkonferansen i Stavanger
• 14. mars: Karrieredagen for studenter
• 15. mars: Næringslivskonferansen Serviceforum
• 13.-15. juni: Forskningskonferansen Global Event Congress
• 15. mai: Avslutning for bachelorstudenter
• 15. juni: Avslutning for masterstudenter med presentasjoner
• 16.-17. oktober: Norwegian Center of Expertice-konferansen
• 18. oktober: Jubileumslunsj for inviterte gjester
• 18. oktober: Jubileumsfest med underholdning
• 13. desember: Jubileumsavslutning
(Med forbehold om endringer i programmet).

Sist oppdatert av Silje Stangeland (11.07.2013)

Fylkesordfører Janne Johnsen under åpningen av NHS sitt jubileumsår på UiS
ÅPNET JUBILEUMSÅRET: – Det har alltid vært noe spesielt med NHS, sa tidligere NHS-er og fylkesordfører Janne Johnsen i sin tale under åpningen av jubileumsåret i Ellen og Axel Lunds hus i går.
Ordfører i Stavanger Christine Sagen Helgø
ORDFØREREN GRATULERTE: – Vi har en hotellbransje som er blant de ledende i landet. Og Hotellhøgskolen skal ha sin del av æren for det, sa ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø, da hun gratulerte NHS med jubileet.
UiS-rektor Marit Boyesen holder tale under åpningen av jubileumsåret til Norsk hotellhøgskole
STOLT REKTOR: – Dette er en perle vi skal ta vare på i vår bredde av utdanninger. Tillykke med åpningen og den videre feiringen, sa UiS-rektor Marit Boyesen i sin hilsen til NHS.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER