Foredrag om nobelprisen i kjemi: Om å snekre molekyler


Torsdag 17. mars holder Kåre Bredeli Jørgensen ved UiS et foredrag på Arkeologisk museum om Nobelprisen i kjemi 2010 og om hvordan man snekrer molekyler. Alle er hjertelig velkommen.

Torsdag 17. mars klokken 19.00 på Arkeologisk museum ved UiS holder førsteamanuensis Kåre Bredeli Jørgensen ved UiS foredraget: "Nobelprisen i kjemi 2010: Om hvordan en kan snekre molekyler, og muligheter det gir."

Noen ganger tar det lang tid før oppdagelser hedres med nobelprisen. Da de tre herrer Heck, Negishi og Suzuki fikk Nobelprisen i kjemi for 2010 var gjennomsnittsalderen deres hele 78 år!

De tre fikk prisen for sitt banebrytende arbeid med paladiumkatalyserte krysskoblinger i organisk syntese. Palladiumatomer som katalysator for å binde sammen molekyler gjennom karbon-karbonbindinger er en av de store utfordringene innen organisk kjemi.
De første oppdagelsene skjedde på slutten av 1960-tallet, men utviklingen av nye reaksjoner og katalysatorer pågår fortsatt. Reaksjonene er veldig selektive og tillater en å bygge sammen kompliserte molekyler som nesten ferdige moduler. Selv om Palladium nesten er like kostbart som gull, brukes reaksjonene industrielt.

En rekke medisiner lages ved hjelp av disse krysskoblingsreaksjonene, men også avanserte elektrooptiske materialer som for eksempel OLED-dioder.

Møtet er gratis, åpent for alle og arrangeres av Vitenskapsakademiet i Stavanger og Norges tekniske vitenskapsakademi. D


Sist oppdatert av Karen Anne Okstad (14.03.2011)

Skriv ut artikkel print symbol
Kåre Bredeli Jørgensen. Foto: Elisabeth Tønnessen.
KJEMI: Førsteamanuensis Kåre Bredeli Jørgensen ved institutt for matematikk og naturvitenskap skal blant annet fortelle om utfordringer innen organisk kjemi, utfordringer fjorårets nobelprisvinnerne har funnet løsninger på.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER