Jazz fra vestkyst til vestkyst

Jazzgitarlærer Wayne Brasel ved Universitetet i Stavanger spiller med noen av verdens fremste musikere. Nå bruker han kontaktnettet sitt til å få unge norske musikere opp og fram.

Da skulle spille inn den siste cd-en sin, reiste han «hjem» til Los Angeles og samlet et lag med respekterte musikere. I
løpet av én augustdag ble albumet If You Would Dance til. Åtte av ni låter er egenkomponerte, og albumet har fått god mottakelse av anmelderne, både i Norge og utlandet. Både dette og det forrige albumet hans, Stavanger Songs, inngår i et FoU-prosjekt som han har jobbet med i 2010. Musikerne som bidrar, er Alan Pasqua (piano), Tom Warrington (bass), Satnam Ramgotra (perkusjon) og Peter Erskine (trommer). Sistnevnte er ingen hvemsomhelst i den internasjonale jazzverdenen. Gjennom en nesten førti år lang karriere har Erskine samarbeidet med artister som Diana Krall, Steely Dan og Kate Bush i tillegg til at han i flere år var medlem av bandet Weather Report.

– Jeg ba Erskine, som jeg har spilt med siden jeg var seksten år, om å sette sammen et band. Innspillingen foregikk i Threshold
studio, som ligger i Santa Monica, i nabolaget til musikerne. Målet var å skape et vakkert og intimt uttrykk. Jeg synes det ferdige resultatet har blitt mange fine øyeblikk. Musikerne spilte magisk denne dagen. Dialogen og samspillet var på plass, forteller han.

Donna Summers gitarist
If You Would Dance inneholder relativt nye låter som Brasel har spilt med forskjellige band de siste fem til ti årene. Han mener selv at låtene passer godt til musikernes spillestil. En anmelder skriver at albumet er varmt og innbydende, og at Brasel har lyktes i å gjenskape livet på den amerikanske vestkysten.

– Det stemmer. Det er jo der jeg kommer fra, svarer han.

Wayne Brasel vokste opp i nord-California. Etter studier i klassisk musikk livnærte han seg som studio- og turnémusiker i Los
Angeles i ti år. I denne perioden turnerte han blant annet med diskostjernen Donna Summer og gospelartisten Andrae Crouch,
og han var i studio med Vinnie Coliuta, kjent som Stings faste trommeslager i flere år.

Han flyttet til Stavanger i 1998, der han siden har undervist gitarstudenter ved nåværende Institutt for musikk og dans. Da Universitetet i Stavanger ble offisielt åpnet 17. januar 2005, var det Wayne Brasels musikk som ble framført for Kong Harald.

Deler erfaringer
De to siste årene har han tilbrakt mye tid i San Francisco og Los Angeles. Her har han jobbet med å kartlegge jazzundervisningen i New York og Los Angeles. I mai reiser han til New York. Målet er å etablere bedre ordninger for studentutveksling mellom Norge og USA. Og dette gjør han i samarbeid med sin gode venn, den Grammyvinnende amerikanske bassisten John Patituccci. De to er enige om at de har mye erfaring som kan deles med unge jazzmusikere. Brasels oppfordring til studenter som vil opp og fram, er klar:

– Reis til New York. Det er et fantastisk sted for jazzmusikere. Uansett hva du opplever der, så blir det bra. Det handler om å komme forbi de andre og vise deg som en unik musiker. Til slutt kan du være blant de fire–fem lovende som stjernene snakker om. Det er selvsagt vanskelig, men hvis du virkelig gjør en innsats, kan du få vist deg fram for hele verden.

Sist oppdatert av Hildegard Nortvedt (29.12.2010)