– Kina vil reagere på fredsprisen


Fredsprisutdelingen vil bli oppfattet svært negativt av kinesiske myndigheter og kan få konsekvenser for landets forhold til Norge, mener Kina-ekspert Ole Bjørn Rongen.

Førsteamanuensen ved Institutt for medie-, kultur- og samfunnsfag har publisert flere artikler om språk og samfunnsforhold i Kina. Han har også oversatt flere bøker fra kinesisk.

Ole Bjørn Rongen regner med at kinesiske myndigheter, presse og til dels befolkning vil reagere negativt på at Nobels fredspris i dag ble tildelt dissidenten Liu Xiaobo.

Leder av Nobelkomiteen, Torbjørn Jagland, sa at Liu Xiaobo får prisen for sin langvarige og ikkevoldelige kamp for fundamentale menneskerettigheter i Kina. Prisvinneren har uttalt seg kritisk til regimet i mange tiår og sitter nå i fengsel, dømt for ”undergravende virksomhet”.

"Bråkmaker"
– Mange kinesere støtter Liu, men offisielt er han en bråkmaker. Både myndighetene og patriotiske kinesere vil mene at tildelingen er en utidig innblanding i Kinas indre anliggender, sier forskeren.

Myndigheter og folk i Kina, som har følt seg tråkket på siden opiumskrigen i 1840, er nå selvsikre og lei av denne typen kritikk. Jeg tror de kommer til å reagere minst like sterkt som de gjorde da Dalai Lama fikk prisen. Myndighetene vil bli forbanna, sier Rongen.

Pressmiddel
Han utelukker ikke at norsk-kinesisk samarbeid på kort sikt vil bli skadelidende. På lengre sikt kan tildelingen bli ett av mange pressmidler mot kinesiske myndigheters behandling av dissidenter.

– Fredsprisen vil bli brukt av alle som arbeider for menneskerettigheter i Kina, men også av alle som er ute etter å kritisere eller sverte Kina, konstaterer Rongen.

Blokkerte sendingene
Kort tid etter at tildelingen var offentliggjort, ble både BBCs og CNNs sendinger til Kina blokkert. Ikke overraskende for en Kina-ekspert, som i tillegg underviser i journalistikk.

– I Kina er dette en typisk, umiddelbar reaksjon på dårlige nyheter. Det vil uansett ikke gjøre noen forskjell. Nyheten vil uansett bli kjent veldig fort, sier konstaterer førsteamanuensis Ole Bjørn Rongen.


Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (12.10.2010)

Skriv ut artikkel print symbol