Klart for matteteateret «Abels abeligøyer»

Etter iherdig innsats er et flere meter høyt tre på plass i U2 i Arne Rettedals hus. Dermed er den viktigste delen av scenografien til helgens matematikkteater «Abels abeligøyer» under «Forskningsdagene» sikret.

At noen hogger ned et tre og tar det med inn i huset, er ikke en ukjent ting. Men da dreier det seg som regel om furu eller gran som skal pyntes til julefeiringa. Nå viser kalenderen september, og regissør Hans Rosenquist og skuespillerne Espen Nomedal og Ellen B. Larsen har brukt hele dagen på å få et enormt tre inn i dramasalen i U2.

– Hvilket tre det er? Det vet vi faktisk ikke. Vi får sende en melding til de som har hjulpet oss, smiler Ellen B. Larsen.

Gått omveier
Treet rager nesten opp i taket i det store rommet, men opprinnelig var det enda tre meter høyere. De har gått inn bakveier og jobbet iherdig for å få det på plass. De satt fast i trappen og måtte til med saging, og nye dramastudenter hjalp til som gode samaritanene for å slippe å utløse sprinkelanlegget i kampens hete.

– Det er en pil, sier Ellen B. Larsen idet en tekstmelding tikker inn. Ja, så vet de det også.

Familieforestilling
Treet skal brukes i matematikkteateret «Abels abeligøyer», som er laget av Grethe Mo og Njaal Foldnes. Stykket er en familieforestilling, og passer for barn fra rundt sju og opp til 80. «Abels abeligøyer» ble første gang oppført i forbindelse med åpningen av Vitenfabrikken i Sandnes i 2008, men er nå blitt omarbeidet av regissør Hans Rosenquist.

I stykket møter vi Matte-Hilde, som er en mislykket og misforstått mattelærer. Hun holder undulaten Pi fanget som sin matteslave. Pi har imidlertid gått lei av å pugge og løse vanskelige matteoppgaver for henne. Han rømmer og slår seg ned i et uendeligtre. For å få tilbake Pi vil Matte-Hilde sage ned treet. Når den lille gutten Abel den 5. får hyss om det, setter han inn alle krefter for å redde treet og undulaten. For å klare det må han løse flere matematikkoppgaver. Til oppgavene trenger han hjelp fra publikum og Pi.

Forstå det umulige
Ifølge skuespillere og regissør handler «Abels abeligøyer» om å finne ut av det umulige – ting vi ikke kan forstå. Nettopp derfor ville de i alle fall ha et ekte tre til forestillingen.

– Teateret er morsomt, og kan gi innsikt i den matematiske verden og filosofi. Samtidig er det morsomt og vi bruker musikk, forteller Rosenquist.

TID: Fredag 24. september kl. 18-19.30. Denne kvelden er forestillingen med en del av «Researcher's night».
        Lørdag 25.september kl. 12 og kl. 14.
STED: Dramasalen i U2 i Arne Rettedals hus, Universitetet i Stavanger

Veien vil bli skiltet fra inngangen til Arne Rettedals hus.

Les mer om «Forskningsdagene».

Sist oppdatert av Karen Anne Okstad (23.09.2010)

Her er et bilde av Ellen B. Larsen, som spiller Matte-Hilde og Espen Nomedal, som er Abel i forestillingen «Abels abeligøyer». Fuglen Pi, som her bare er en figur, skal spilles av Eva Danielsen.
Ellen B. Larsen spiller Matte-Hilde og Espen Nomedal er Abel i forestillingen «Abels abeligøyer». Fuglen Pi, som her bare er en figur, skal spilles av Eva Danielsen.
Her er et bilde av regissør Hans Rosenquist under det flere meter høye piltreet.
Regissør Hans Rosenquist under det flere meter høye piltreet.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER