Studenter spiller for legende

Den amerikanske komponisten Steve Reich er Composer in Residence i Stavanger 2010 under årets Numusic-festival. Onsdag 15. september spiller Bjergsted Ensemble 1 (EnB1) og Stavanger Symfoniorkester musikk av Bach og Reich med sistnevnte i salen.

Se Numusics nettsider for mer informasjon og billettbestilling (egne priser for studenter)

Steve Reich regnes som en pionér innen minimalistisk musikk, sammen med blant annet Philip Glass. I musikkhistorien har Reich satt spor etter seg gjennom i klassisk musikk. I tillegg har han gitt inspirasjon til den elektroniske dance-musikken, for eksempel Coldcut, The Orb, Tortoise og Four Tet. Flere av disse har gjestet Numusic tidligere.

Studentene ved Institutt for musikk og dans vil spille klassiske verker med Bjergsted Ensemble 1 (EnB1) og jazz med UiS Jazz Dept.

Composer in Residence Festival (CIRF) er et samarbeid mellom EnB1, Stavanger Symfoniorkester (SSO) og electronica-festivalen Numusic oppstod i 2009, da Arvo Pärts musikk var gjenstand for et tilsvarende prosjekt. Gjennom valget av Steve Reich som tema, fortsetter profilen med komponister som har bakgrunn fra klassisk og elektronisk musikk.

Variert program
Konsertprogrammet under Numusic er satt sammen for å reflektere dette spennet. Her presenteres blant annet verk som bruker sampling, de karakteristiske faseforskyvningene som
kjennetegner komponisten, og et samspill mellom både klassiske og forsterkede
instrumenter.

Første konsert finner sted lørdag 11. september kl 19.30 i Stavanger Konserthus. SSO vil da spille musikk av Reich, mens EnB1-musikere bidrar på stykker av Benjamin Britten.

- Reichs musikk har et repeterende mønster. For å skape kontraster spilles det derfor først musikk av Reich og deretter av Britten, som er en motsetning til Reich, forteller Danielle de Blauwe, prosjektleder for Reich-besøket.

13 gitarister
Tirsdag 14. september kl 21.00 på Folken byr UiS Jazz Dept på den mer jazza Steve Reich. På programmet står Electric Counterpoint, framført av 13 gitarister og to bassister fra jazzmiljøet ved Institutt for musikk og dans og innleide krefter. I tillegg framføres 2X5 med fire el-gitarer, to el-basser, to trommesett og to el-piano.

Onsdag 15. september kl 21.00 spiller SSO og EnB1 klassisk musikk av Reich og Bach i St. Petri kirke.

Prisvinner
Reich har skrevet på bestilling til flere av de største festivaler, orkestre og musikere innen flere sjangre. Flere verk har mottatt utmerkelser; Different Trains og Music for 18 Musicians (1974-76) vant hver sin Grammy Award, mens Double Sextet (2008) har gitt ham Pulitzer Prize.

– Han vil både gi undervisning og mer individuell oppfølging av studentene. Han er en krevende fagperson som vil jobbe hardt med studentene, sier professor og EnB1-leder Jan Bjøranger.

Bjøranger mener at konsertserier på et såpass høyt nivå styrker Bjergstedvisjonen, som skal gi et løft hele musikk- og dansemiljøet i Bjergsted på alle nivåer.

- Samarbeidet mellom studenter og profesjonelle utøvere gir både en kompetanseheving for musikkmiljøet og fantastiske konsertopplevelser for publikum. Bjergsted vil bli et tyngdepunkt i regionen for musikkutøving og utdanning når de nye byggene med kulturskole, videregående skole og konserthus står ferdig i 2012, sier Bjøranger.

Sist oppdatert av (15.09.2010)