Professor i kiropraktikk ved UiS


Norge har fått sin første professor i kiropraktikk. Engelske Alan Breen blir professor II ved Universitetet i Stavanger.

– Det er veldig positivt at UiS får egen professorkompetanse innen kiropraktikk, sier Marit Boyesen, dekan ved Samfunnsvitenskapelig fakultet.

– Vi har allerede ansatt to stipendiater innen kiropraktikk. Vi tilbyr etterutdanning for kiropraktorer og arbeider med å etablere en doktorgradsplattform innen medisin og helse. Når vi i tillegg får en professor på plass, vil det styrke veiledningskompetansen for doktorgradsstudentene og utviklingen på fagområdet generelt, sier Boyesen.

Stillingen er finansiert av Universitetsfondet for Rogaland.

Utdannet i Canada
Dr. Alan Breen er professor i muskel- og skjeletthelse ved AECC i Bournemouth, England. Der leder han avdelingen IMRCI (Institute for Musculoskeletal Research and Clinical Implementation).

Han utdannet seg til kiropraktor i Canada og har siden tatt en doktorgrad som bioingeniør ved Southampton University i England. Hans forskning har i stor grad dreid seg om ryggbevegelse hos personer med og uten ryggplager.

I tillegg har professoren forsket på kliniske utfall av muskel- og skjelettlidelser. Siden 1998 har han også vært medlem av Verdens Kiropraktorforenings Forskningsråd (WFC Research Council).

Ledende innen rygg
Dr. Breen er internasjonalt anerkjent i og utenfor kiropraktiske kretser. Han er regnet som en av de ledende innen behandling av rygglidelser.

Norsk kiropraktorforening (NKF) er svært glade for nyheten.

– Denne ansettelsen gir mulighet for å få flere forskere inn på det kiropraktiske fagfeltet i Norge, og at Stavanger kan bli sentrum for denne virksomheten. Alt ligger nå til rette for at Universitetet i Stavanger skal få den norske kiropraktorutdanningen, sier Øystein Ogre, leder i NKF.

Kiropraktorutdanning ved UiS?
Siden 2003 har Universitetet i Stavanger (UiS) sammen med Stavanger Universitetssjukehus (SUS) og Norsk Kiropraktorforening (NKF) arbeidet for å etablere en kiropraktorutdanning ved UiS. Gradvis er et fag- og forskningsmiljø innen muskel- og skjelettlidelser i regionen blitt bygget opp.

– Dersom det blir etablert en kiropraktorutdanning i Norge, satser UiS på å være det universitetet som står klart til å ta oppdraget, sier dekan Marit Boyesen.

23 forskere
Hovedaktiviteten er etablert ved Nasjonalt Kompetansesenter for Bevegelsesforstyrrelser (NKB) med professor Jan Petter Larsen som forskningssjef og som hovedveileder for PhD-kandidater med mastergrad i kiropraktikk.

Forskningsaktiviteten ved NKB utføres av en gruppe på 23 forskere som enten er ansatt ved NKB eller har en formell samarbeidskontrakt med forskningsgruppen.
 


Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (30.08.2010)

Skriv ut artikkel print symbol