Foredrag om å kjøre rundt på Mars


En av NASAs robotsjåfører på Mars kommer til Sandnes. Ansatte og studenter ved UiS er invitert til gratis foredrag om utforsking av den røde planeten. Det skjer i Vitenfabrikken onsdag 25. august.

Dr. Tara A Estlin fra NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) vil ha et populærvitenskapelig opplegg med fokus på Mars-rovere. I tillegg til å være sjåfør for robotene Spirit og Opportunity er hun en ledende ekspert innen kontroll og automatisering av roboter.

Sendes til Mars
Utforskningen av Mars fortsetter for fult og nå i disse dager monteres og klargjøres en ny stor rover, som skal sendes mot Mars i løpet av 2011. Når den ankommer planeten i 2012, skal den foreta en myklanding før den skal kjøre rundt og blant annet foreta grundig undersøkelser av sammensetning til overflaten.

Denne nye ”roveren” er den mest avanserte mobile laboratorium som har landet på en annen klode. Vi kan vente mye spennende informasjon om Mars når denne starter sin utforskning.

En annen planet
Tara Estlin gleder seg til å svare på spørsmål om dette, men ikke minst å snakke om planeten og hva det vil si å være sjåfør for en rullende Mars-robot. En blir gjerne litt ekstra forsiktig når en skal kjøre rundt på en helt annen planet…

Det er Vitenfabrikken og Stavanger Astronomiske Forening som står bak arrangementet, som også er en del av årets oljemesse (ONS). Foredraget er gratis, det starter kl 18 og foregår på engelsk. Plassene tildeles etter ”først til mølla”-prinsippet.


Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (18.08.2010)

Skriv ut artikkel print symbol