Prestisjeoppdrag til Arkeologisk museum


Mariakirken i Bergen er byens eldste bygning og stolthet. Malerikonservatorene ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger, har vunnet anbudet om å konservere kirkens ærverdige malerier og inventar.

– Det er klart vi er stolte! Anbudsrunden var tøff, det var flere dyktige aktører som konkurrerte om oppdraget. Vi var slettes ikke sikre på at vi skulle trekke det lengste strået. Nå gleder vi oss til å komme i gang, sier malerikonservator Anne Ytterdal ved Arkeologisk museum.

Sammen med malerikonservator Hilde Smedstad Moore skal hun i første omgang konservere 23 storslåtte malerier. Etter hvert vil også kirkens forgylte alterskap fra middelalderen, en prekestol fra 1600-tallet og et digert krusifiks bli en del av prosjektet.

Arkeologisk museum ble i anbudet blant annet vurdert som svært kompetente på 1600-talls malerier, en vurdering som nok har vært utslagsgivende i den endelige avgjørelsen om at Arkeologisk museum fikk oppdraget.

– De fleste maleriene fra Mariakirken er jo nettopp fra denne perioden. Det er veldig hyggelig å få en slik evaluering og tilbakemelding, sier Ytterdal.

2015
Inventaret og maleriene er allerede tilstandsvurdert og pakket ned - et arbeid malerikonservatorene ved AM har utført siden januar 2010. De to konservatorene har reist til Bergen flere ganger i måneden i hele år.

– Vi fikk jo også oppdraget med å tilstandsvurdere og pakke ned inventaret i kirken, så vi kjenner gjenstandene svært godt på forhånd. Dette ga oss en stor fordel. Men det var ikke dermed sagt at selve behandlingsjobben skulle gå til oss, sier Ytterdal.

Kirken skal gjenåpne etter totalrenovering i 2015. – Vi har heldigvis ganske god tid på oss. Malerier og gjenstander skal fraktes ned til Stavanger etter hvert som de skal behandles. I år skal vi behandle to malerier, neste år to til tre, og så går vi på for fullt i 2012. Dette passer også godt med Hildes svangerskapspermisjon, vi er fulltallige, eller totallige, i 2012, sier Ytterdal.

Kjempefornøyd direktør
– Jeg er kjempefornøyd med at vi fikk dette prestisjeoppdraget. Dette er en anerkjennelse av vårt fagmiljø nasjonalt. Oppdraget vil sørge for stabilitet i økonomien i årene fremover og det vil også gi en kompetanseutvikling i fagmiljøet, sier fungerende direktør Arne Johan Nærøy ved Arkeologisk museum.

Nærøy har bodd i Bergen i flere tiår og vet hva kirken betyr for bergensere flest.  – Det er jo ganske artig at bergenserne må ty til siddisene for å konservere nasjonale klenodier, sier Nærøy.

Om ikke jubelen slippes helt løs skyldes det at klagefristen for anbudet er satt til mandag 23. august.
– Det kan godt hende det kommer en klage, det går nok en del skuffede malerikonservatorer rundt forbi, sier Ytterdal. Men hun regner allikevel med at oppdraget forblir i trygge hender.

 

 


Sist oppdatert av (13.08.2010)

Skriv ut artikkel print symbol
Kirkens forgylte alterskap fra 1400-tallet er et av de vakreste som finnes i noen norsk kirke. Her blir det undersøkt av malerikonservator Anne Ytterdal.

Alle maleriene er tilstandsvurdert og pakket ned. Krusifikset undersøkes av malerikonservator Hilde Smedstad Moore.

Mariakirken i Bergen er fra 1180 og er den eldste bevarte bygningen i Bergen.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER