Kjemiske tryllekunster

Førsteamanuensis Malcolm Kelland begeistret skoleelevene da han holdt kjemi-show på Sola denne uken.

Under et besøk på Håland skole i Sola kommune gjorde Kelland tryllekunster, hvor han blant annet fikk vann til å forsvinne og en ballong til å krympe.

Videre laget kjemikeren ”trolldomsbrus” av tørris, som bruste og røykte. Han gjorde eksperimenter som fylte rommet med røyk og skapte både lys og smell, til jubel fra barna. I tillegg laget Kelland ”elefant-tannpasta” av skum og et fargerikt slim som elevene fikk leke med.

– Ekstase
Lokalavisa Solabladet skriver at elevene var i ekstase og at det var stor kamp om å bli valgt ut som medhjelper på de ulike eksperimentene. Også lærerne koste seg.

– Jeg gjør dette for å vekke interessen for kjemi og realfag blant barna. Slike skolebesøk kan forhåpentligvis føre til at flere velger å ta slike fag i skolen senere, sier Kelland.

Produksjonskjemiker
Til daglig er Malcolm Kelland førsteamanuensis ved Institutt for matematikk og naturvitenskap ved UiS.

Han er også leder for ”Green Production Chemistry”, ett av universitetets . Denne forskergruppen utvikler nye, miljøvennlige kjemikalier for oljeproduksjon.

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (18.06.2010)

Malcolm Kelland viser en flaske med blå væske til en elev.
Malcolm Kelland riser på flasken, og så endrer væsken farge! Foto: Line Viste, Solabladet.
Foto av to skolebarn som holder et glass med gul, skummende væske.
Barna ble begeistret da de fikk "trolldomsbrus", selv om det kunne svi litt i øynene. Foto: Line Viste, Solabladet.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER