Anerkjent Stanford-professor gjesteforeleser ved UiS

Professor Eric Bettinger fra Stanford University i USA har nylig publisert et paper som har fått oppmerksomhet av den amerikanske presidenten. Nå holder han et toukers intensivkurs for masterstudenter i samfunnsøkonomi ved UiS.

Det er dag fire av et toukers kurs i ”Empirical Labor Economics” for masterstudentene i samfunnsøkonomi. Forelesningen handler blant annet om hva som bestemmer hvor mange barn folk får, og hvordan det påvirker kvinnenes deltakelse i arbeidslivet. Foreldre med to barn av samme kjønn velger ofte å få ett barn til, og da blir gjerne mor mer hjemme enn om hun bare hadde hatt to. Dette fører igjen til lavere inntekt.

Prisbelønnet
Foreleseren viser statistikk og ber om innspill fra studentene – engasjerer. Og det er ikke hvilken som helst mann som står framfor dem. Eric Bettinger jobber ved et av verdens beste universiteter, Stanford University i USA. Blant amerikanske studenter er han kjent som er meget dyktig foreleser, og har vunnet flere priser for dette. Bettinger er spesialist i economic of education (utdanningsøkonomi), og er en anerkjent forsker også internasjonalt.

– Det er veldig flott og unikt at vi har fått en foreleser fra Stanford som er så dyktig hit til UiS, sier økonomiprofessor Mari Rege.

Ifølge Rege er dette et spennende kurs for masterstudenter hvor de lærer ved å ta for seg konkrete problemstillinger. Hvordan vil et år tidligere skolestart påvirke barn for eksempel i forhold til jobb? Studentene får en verktøykasse til å håndtere slike problemstillinger.

Setter pris på studentene
– Bettinger er veldig dyktig og ekstremt rolig og behagelig. Han sjekker om vi følger med og takker for at vi som studenter er her. Han setter pris på at vi bruker tiden vår på å være på hans forelesninger, sier masterstudent Edvard Børresen.

– Bettinger foreleser ikke bare. Han er kjempeflink og opptatt av studentene. Han er god til å forklare og snakker helt vanlig. Det hadde vi kanskje ikke forventet av en som jobber ved Stanford og som også har gitt råd til noen i Det hvite hus, sier masterstudentene Lena Hareide og Anny Bernhoft.

Forskning brukt av presidenten
Kontantstøtten og modeller som kan vise virkningen av denne ordningen har vært en del av pensumet denne uken. Hjemme i USA har Bettinger nylig publisert et paper som har fått stor oppmerksomhet – helt til Det hvite hus. Det handler om hvordan hjelp til å fylle ut søknad om økonomisk hjelp kan øke antallet personer som tar høyere utdanning.

I USA må folk stort sett betale utdanningen sin selv. Men det finnes statlig støtte som studenter kan søke om, og som kan hjelpe dem til å komme inn på en kjekk skole i nærheten. Problemet er at søknaden er veldig vanskelig å fylle ut. For mange kan dette ta fem-seks timer, og langt fra alle får det til.

– En ph.d.-student sa til meg at en minst måtte være ingeniør for å få til skjemaet. Dette ville vi gjøre noe med. Vi fant ut at en del opplysninger var like som i skattepapirene, og laget en software som kunne overføre disse til søknadsskjemaet. Da var det vanskelige gjort på åtte minutter, forteller Bettinger.

I en gruppe i et tilfeldig utvalg fikk halvparten hjelp og den andre halvparten ikke. De fant ut at blant de som fikk hjelp til å fylle ut skjemaene, var det 20-25 prosent større sjanse for at de ville gå på college.

Turnert
Disse funnene er viktige, spesielt for lavinntektsfamilier. Resultatene fra paperet kom ut for seks måneder siden, en perfekt timing akkurat da presidenten ville gjøre noe med nettopp dette. Det ble innført endringer i år på bakgrunn av hans forskning. Bettinger har turnert både i USA og Canada med resultatene, og skal videre til England og er invitert til World Bank for å snakke til utdanningsministrene i Afrika.

Men akkurat nå er professoren selv er veldig glad for å være i Norge. Og i sommer har UiS invitert Bettinger tilbake for å jobbe med Mari Rege. I seks-sju uker skal han være i Norge, og da tar han også med seg kona og sine fem barn. Og selv om det blir mye jobbing, vil de nok også prøve å utforske landet litt.

Tekst og foto: Janet Molde Hollund

Sist oppdatert av (19.03.2010)

Her er et bilde av Stanford-professor Eric Bettinger.
Stanford-professor Eric Bettinger.
Her er et bilde av masterstudent Edvard Børresen som får hjelp av Eric Bettinger.
Masterstudent Edvard Børresen får hjelp av Eric Bettinger. Studentene mener professoren er en dyktig formidler.
Her er et bilde av Edvard Børresen og Laura Maganga, som jobber med innleveringsoppgaver.
I løpet av to uker skal studentene levere inn fire oppgaver. Her er Edvard Børresen og Laura Maganga godt i gang etter forelesningen.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER