Smått e godt! Flott julegave fra Oljedirektoratet


Deler av Oljedirektoratet skal flytte inn i nye lokaler og har ikke lenger plass til elektronmikroskopet. Til glede for Konserveringsavdelingen ved Arkeologisk museum - som jubler over julepresangen. – Gaven betyr at vi kan gjøre flere og bedre analyser, sier konserveringsleder Bitten Bakke ved Arkeologisk museum.

– Vi har nok brukt elektronmikroskopet ukentlig, hovedsaklig til mikrofossilbestemmelser i havbunnavsetning, forteller Robert W. Williams, geolog ved Oljedirektoratet. Elektronmikroskopet, med betegnelsen JEOL-T330, forstørrer og tar foto av ørsmå partikler.

– Mikroskopet er fra 1985, men er ikke utdatert av den grunn. Vi har oppgradert det digitalt og det er i god stand. Vi skal nå kjøpe oss et mindre kompakt elektronmikroskop, men for å være ærlig er det gamle bedre på flere områder, det har blant annet høyere forstørrelsesevne, sier Williams.

Verdifullt
– Skulle vi kjøpt et mikroskrop med tilsvarende spesifikasjoner måtte vi nok ha belaget oss på en utgift på rundt en million kroner, sier Bitten Bakke. Mikroskopet kostet omlag en halv million kroner i 1985.

– Vi skal bruke mikroskopet til analyser av mange ting: Tekstilfiber, det vil si rester etter for eksempel bekledning i graver, spor etter verktøy på gjenstander, trestrukturer, pollen og mikro- og makrofossiler, sier Bakke som gleder seg til å ta mikroskopet i bruk over romjulen.

- Elektronmikroskopet vil alt i alt gjøre oss analytisk bedre. Til syvende og sist vil analysene hjelpe arkeologene til å få mer kunnskap om gjenstander og funn, sier Bakke.

 

 
 

 


Sist oppdatert av (22.12.2009)

Skriv ut artikkel print symbol
Forskningstekniker Jon Erik Amundsen, Oljedirektoratets Robert W. Williams og konserveringsleder Bitte Bakke er strålende fornøyd med flott julegave.

Robert W. Williams og Jon Erik Amundsen installerer mikroskopet.

JEOL-T330 elektronmikroskopet tar foto av ørsmå partikler. Her er et bilde av en sengemidd-kompis.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER