Nobelprisen i litteratur: - Leseren føler kroppslig ubehag

Forfatteren Herta Müller ble i dag tildelt nobelprisen i litteratur. Førsteamanuensis Benedikt Jager ved Universitetet i Stavanger mener at Müller skriver gripende om fremmedgjøring.

Herta Müller er født i Romania i 1953, men kom til Vest-Tyskland i 1987. Hun er kjent for sine skildringer av Romania under diktatoren Ceaucescu. Debutromanen kom i sensurert utgave i Romania i 1982. Siden har hun gitt ut over 20 bøker og fått en rekke priser.

Fire bøker er oversatt til norsk: Alltid den samme snøen og alltid den sammen onkelen (2007), Mennesket er en stor fasan i verden (1990), Reven var alt dengang jeger (1993) og Hjertedyr (1996).

Overvåkningssamfunnet
Førsteamanuensis Benedikt Jager ved Institutt for kultur- og språkvitenskap er godt kjent med Müllers bakgrunn og forfatterskap. Han mener at overvåkningssamfunnet er et gjennomgangstema i litteraturen, men at også kulturkrasj tas opp.

- På mange måter er hun en migrasjonsforfatter, siden oppveksten hennes som tysk minoritet i Romania i Ceaucescu-tiden preger forfatterskapet. Hun skriver om eksistensiell angst i et diktatorisk samfunn, og beskriver følelsen av å være fremmedgjort i et nytt samfunn. Gjennom sin særegne stemme får hun leserne til å føle ubehaget på kroppen. Personene som skildres i bøkene hennes er merket av det de har opplevd og de slipper ikke unna, forklarer Jager.

Hennes siste bok, som på tysk heter Atemschaukel, foregår i Romania i 1945 og handler om frykten blant de tyske minoritetene som senere ble forfulgt av Stalin.

- Denne boken er en stor begivenhet og skapte rabalder i Tyskland. Den handler om tyske minoriteter i Romania etter krigen. Den skildrer historien til den tyske lyrikeren Oskar Pastior og andre overlevende som opplevde denne tiden.

- Gjør inntrykk
Jager trekker ellers frem boken Reisende auf einem Bein, som beskriver opplevelsen av å stå med én fot i hver kultur. Han nevner også Reven var alt dengang jeger, som skildrer Ceaucescu-regimets siste dager.

- Herta Müllers tekster er kalde, men de gjør likevel inntrykk. Språklig er de ikke spesielt filosofisk høyttravende, men de er likevel utfordrende for leseren. Det er ellers lite fryd og gammen i bøkene og dette er langt fra noen koselesning, mener Jager, som forteller at Müller neppe står i de tyske bestselgerhyllene, men selger jevnt og trutt.

Sist oppdatert av (08.10.2009)

Bilde av Herta Müller. Foto: Hanser Verlag
Herta Müller ble født i Romania. I 1987 flyktet hun fra Ceausescus regime til Tyskland. Mange av kortprosabøkene hennes skildrer livet til den tyske minoritetsbefolkningen i Romania under diktaturet. Foto: Hanser Verlag
Bilde av førsteamanuensis Benedikt Jager