Stavanger Forums formidlingspris til Jo Røislien

TV-personlighet og professor i medisinsk statistikk ved Universitetet i Stavanger, Jo Røislien, ble tildelt Stavanger Forums Formidlingspris for 2017 under UiS' semesteråpning mandag.

Prisen ble delt ut av direktør i Stavanger Forum, Jan Hauge.

Juryen viser i begrunnelsen for tildelingen til at vinneren i 2017 har markert seg med en omfattende vitenskaps- og dokumentarserie om forskning fra eget fagområde på Norges største TV-kanal, NRK1.

Stavanger Forums formidlingspris kan tildeles studenter og ansatte ved Universitetet i Stavanger.

Kobler akademisk med folkenært

Serien, som gikk i beste sendetid, besto av åtte halvtimes program om vitenskap og forskning innen livsvitenskap, medisin, helse, biostatistikk og bioteknologi.

Jan Hauge framholdt hvordan Røislien viser fram det tverrfaglige og multidisiplinære i moderne forskning, og hvordan han trekker paralleller mellom akademisk teori og folkenær praksis.

Forståelig og underholdende

–  Røislien klarer å få grunnleggende forskning og vitenskap til å bli god og fascinerende underholdning. Forskningen og vitenskapelige prinsipper blir vist fram på en forståelig og underholdende måte, sa Hauge.

I takketalen viste Røislien til den store interessen for kunnskap og forskning i samfunnet og pressens betydning som bindeledd mellom akademia og folk flest.

–  Folk ønsker å lære og å vite. Det er opp til oss å svare på dette behovet. Formidlingsprisen er en veldig viktig pris fordi den oppfordrer til, og belønner, deling av kunnskap, sa han.

Vist i Sverige og Danmark

Hver av episodene i «Kampen om livet» hadde vel 250.000 seere i Norge. Serien er også vist på DR i Danmark og SVT1 og UR-play i Sverige.

I tillegg til å være programleder og en av skaperne bak serien, var Røislien også produsent, redaksjonsleder og manusforfatter.

Tekst: Elin Nyberg

Sist oppdatert av Elin Nyberg (14.08.2018)