Ta med en forsker i ferien!

Sommerferien står for døren, og Universitetet i Stavanger lanserer en podkastserie som er som skapt for hengekøyen. Først ut er en serie om vikingtiden.

I podkastserien Auditorium UiS blir alvorlig, tankevekkende, morsom og smal forskning til populærvitenskap for alle.

Serien lanseres med en serie om livet og døden i vikingtiden.

Vikingtid og kvinnegraver

I den første episoden forteller professor Siv Kristoffersen ved Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger (UiS) om hvordan funn i kvinnegraver fra vikingtiden og periodene før, har satt arkeologene på sporet av mektige og kunnskapsrike kvinner. Noen av kvinnene kunne også slåss.

Professoren forteller også om hva som møter arkeologene når de åpner en slik grav og om hvordan kvinnegraver i Rogaland kaster lys over vikingraid på Irland.

Norrønt språk

I den andre episoden om vikingtiden forteller professor i nordisk språk, Inge Særheim, om norrønt språk og gamle stedsnavn. Visste du for eksempel at mange gamle stedsnavn langs kysten skulle advare om farlige skjær, trange viker og grunner?

Etterlivet i vikingtiden

I den tredje og foreløpig siste episoden om vikingtiden, forteller professor i religionsvitenskap, Anne Kalvig, om hva vikingene tenkte og trodde om livet etter døden.

Media og terrorisme

I serien spør også programleder Espen Reiss Mathiesen professor i samfunnssikkerhet, Odd Einar Olsen, om media er nyttige idioter for terrorister.

Han snakker også med førsteamanuensis Sissel Haugdal Jore om hva terrorisme egentlig er. Jore undrer seg over hvorfor vi er mer opptatt av noen typer terrorisme, når vi egentlig burde være mer opptatt av andre typer.

Mørke som smaksforsterker og skolevegring

I Auditorium UiS kan du ellers blant annet høre førsteamanuensis Kai Victor Hansen ved Norsk hotellhøgskole ved UiS snakke om måltidsopplevelsen og at mørke kan fremheve smaken på maten.

Førsteamanuensis Trude Havik snakker om skolevegring og gir råd om hva som kan gjøres, og professor Harald Nils Røstvik forteller hvorfor australske byer er så gode på bærekraft.

Historisk interesse

Førsteamanuensis Ketil Knutsen, en av forfatterne bak en prisbelønnet lærebok i historie, forteller hvordan elever i videregående skole kan bli interessert i historie.

Førsteamanuensis Ingvil Førland Hellstrand spør hvorfor det er så få kvinnelige professorer i et land hvor kvinner har de viktigste parlamentariske postene. Finnes det rett og slett et glasstak for kvinner i akademia?

I NettOp sitt podcaststudio på UiS har Espen Reiss Mathiesen de siste månedene hatt samtaler med en rekke forskere. Her med professorene og miljøhistorikerne Finn Arne Jørgensen og Dolly Jørgensen.

Roboter og kunstig intelligens

Professor emeritus Jan Erik Karlsen forklarer prinsippene bak automatisering, roboter og digitalisering, og diskuterer om kunstig intelligens egentlig er ekte intelligens.

Universitetslektorene og Cato Tveit forklarer hvorfor de mener at programmering i dag er en del av allmenndannelsen og professorene og miljøhistorikerne Finn Arne Jørgensen og Dolly Jørgensen snakker om hvordan humanister kan bidra til å avsløre holdningene som gjør miljøfiendtlig politikk mulig.

Itunes og Google Play

Auditorium UiS er et samarbeid mellom journalistutdanningen ved Universitetet i Stavanger, NettOp EVU - UiS’ avdeling for digitale læremidler og etter-  og videreutdanning, og strategi- og kommunikasjonsavdelingen ved UiS.

Alle episodene i Auditorium UiS er tilgjengelige her.

Auditorium UiS er også tilgjengelig på Itunes og på Google Play.

Tekst: Elin Nyberg

Sist oppdatert av Elin Nyberg (29.06.2018)