Løser verdensproblemer og lærer norsk


Internasjonale UiS-studenter løser en av verdens mest alvorlige og fastlåste konflikter, samtidig som de lærer norsk.

I en stor hestesko sitter 69 FN-delegater. Foran i salen sitter generalsekretæren og presidenten, flankert av blå FN-flagg.

Nei, vi er ikke i FN-bygningen i New York,  men i Hulda Garborgs hus på Universitetet i Stavanger, der studenter er travelt opptatt med å løse verdensproblemer i Mini-FN.

Mini-FN er et rollespill som arrangeres av FN-sambandet for elever og studenter. Deltakerne er medlemmer av FNs sikkerhetsråd som i løpet av dagen skal enes om en resolusjon. UiS-studentene har fått i oppgave å mekle i krigen i Jemen.

Til vanlig er studentene tilknyttet Norwegian Lanuguage and Culture programme (NORINT), ved Institutt for kultur- og språkvitenskap. I løpet av de åtte månedene studiet pågår skal de lære seg norsk på akademisk nivå.


Tester ut språkbruk

Faglærer Unni Pereira forteller at studentene har forberedt seg godt til FN-møtet.

- Dette er vårens høydepunkt. Studentene har lært om situasjonen i Jemen og har satt seg inn i rollene til de ulike landene. Med rollespillet tester de ut norskspråket, lærer om utenrikspolitikk og spiller skuespill, sier Pereira. Rollespillet er forankret i studentens emneplan under temaet Norges internasjonale relasjoner.

Avdelingsleder Øyvind Gjerde i FN-sambandet i Rogaland er for ellevte gang med på å lede FN-forhandlingene på UiS. Han forteller at denne typen rollespill er utbredt både på norske og utenlandske universiteter, blant annet Harvard.

– Det er flere studieprogram på UiS som benytter seg av FN-rollespillet, blant annet lærerutdanningen innen samfunnsfag. Linjeforeningen til statsvitenskap har også FN-rollespill. Dette er en uvanlig og ikke minst nyttig undervisningsform, sier Gjerde.

Uløst konflikt

NORINT-studenten Silviya Dragolynbova, opprinnelig fra Bulgaria, er i dag FN-delegat for Etiopia, sammen med makker Gabrian Chipeu.  De er spente før dagens første innlegg.

– Etiopia er et stort land med store havområdet. For oss er stabilitet i regionen viktig, vi ønsker en løsning på Jemen-konflikten, sier Dragolynbova. Hun er allerede i rollen som delegat og plederer på flytende norsk.

 

Tekst/foto: siri.j.pedersen@uis.no


Sist oppdatert av Siri Jeanette Pedersen (16.04.2018)

Skriv ut artikkel print symbol
Nyttige lenker

Nyttige lenker finner du på intranettet på denne sida

Du kan også legge til dine egen snarveier på intranettet fra forsida - sjekk "Mine lenker" øverst til venstre på forsida til intra.uis.no