Fra space til helse og velferdsteknologi


Teknologi utviklet for å løse krevende utfordringer i verdensrommet kan overføres til jordelivet. Noen slike teknologier har sklidd inn i hverdagene vår uten at vi tenker på dem som et romprodukt; chipsposen er et slikt eksempel.

Men verden trenger mange flere teknologioverføringer, også for å løse helseproblem. Det handler bokstavelig talt om å tenke «Down to Earth», som forøvrig er slagordet til ESA.

Prosjektmidler å søke på

– Europeiske land tilknyttet ESA går sammen om å lyse ut pengestøtte for å få til kommersiell bruk av romteknologi på jorda, sier Erik Monsen i Validé som er blant de teknologioverføringsinstitusjonene (TTO) i Norge som er ansvarlig for ESA sin norske space-teknologioverføring.

Neste søknadsfrist for norske midler er 23. mars, og Monsen ønsker derfor kontakt med selskap eller enkeltpersoner som mener de har ideer eller produkt som kan ha nytte av romteknologi i sin produktutvikling.

– Det er mulig å få prosjektfinansiering på opptil 40.000 euro for å utvikle en «demo» for overføring av romteknologi til å løse ikke-romutfordringer, sier Monsen.

Les hele saken hos Validé.


Sist oppdatert av Karoline Reilstad (09.03.2018)

Skriv ut artikkel print symbol
Nyttige lenker

Nyttige lenker finner du på intranettet på denne sida

Du kan også legge til dine egen snarveier på intranettet fra forsida - sjekk "Mine lenker" øverst til venstre på forsida til intra.uis.no