Sola kommune betaler videreutdanning for sine barnehageansatte

Nylig startet et nytt kurs i småbarnspedagogikk på UiS etter- og videreutdanning (EVU) på oppdrag av Sola kommune. Barnehageansatte ble tilbudt å ta kurset – og Sola kommune betaler regningen.

Flere undersøkelser har vist at tilbudet til de aller minste i landets barnehager ikke er godt nok, og dette er nevnt som et satsingsområde i forbindelse med den nye rammeplanen for barnehager.

– Vi ønsket derfor fokus på dette i Sola, og lette etter et tilbud om videreutdanning rettet mot de som jobber med de minste barna. Men det fantes ikke, forteller barnehagesjef i Sola kommune, Tove Valdeland.

Derfor tok de kontakt med avdeling for etter- og videreutdanning ved UiS, som har satt opp kurset i samarbeid med Institutt for barnehagelærerutdanning. Hele 22 barnehageansatte i Sola har takket ja til kurset og startet opp 15. januar.

Kompetanse som gagner de aller minste

Utdanningen gir 30 studiepoeng og tas over halvannet år ved siden av jobben.

– Over 40 % av barna i barnehagene våre i Sola er under tre år. I tillegg er det en stor gruppe minoritetsspråklige barn, som er non-verbale. Derfor er det veldig viktig med kompetanse på non-verbale relasjoner, som dette kurset fokuserer på, forklarer Valdeland.

Barnehagesjefen tror kursingen også vil ha effekt for de største barna i barnehagene.

- Selv om de er 3-5 år så er de jo fortsatt små, og det trengs god relasjonskompetanse også opp mot denne gruppen.

Førstemanuensis Lars Yngve Rosell fra Institutt for Barnehagelærerutdanning er fagansvarlig. Han har lang erfaring med undervisning i Småbarnspedagogikk, som kan velges som fordypning i barnehagelærerutdanningen. Rosell synes dette er et meget spennende og godt initiativ fra Sola kommune. Med seg i undervisningen har han universitetslektor Cecilie Evertsen Stanghelle fra Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning og Monika Anna Røthle fra Institutt for barnehagelærerutdanning.

Fullt mulig å skreddersy tilbud for oppdragsgivere
Vanligvis er det avdeling for etter- og videreutdanning sammen med de ulike fagmiljøene som kommer opp med kursene som tilbys. Det er gjerne mindre kjent at det er mulig for bedrifter og offentlige virksomheter å be om spesifikke kurs for arbeidstagerne sine, slik som Sola kommune gjør her.

– Det er prisverdig av Sola kommune å ta livslang læring på alvor og ta ansvar for et kompetanseløft hos sine barnehageansatte. Dette er et kurs som ikke bare gir kompetanse, men også studiepoeng, sier Atle Løkken, leder for etter- og videreutdanning ved UiS.

Han tror en ekstraeffekt er motiverte ansatte som ønsker å fortsette i jobbene sine.

– Vi ønsker flere slike oppdrag fra eksternt hold, og håper flere kommuner, organisasjoner og bedrifter følger Sola kommunes eksempel. Senest i desember uttalte daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at «den neste store reformen i UH-sektoren blir livslang læring». Dette tar vi på alvor. Og det å arrangere etter- og videreutdanning for aktører som ønsker det, er en viktig del av samfunnsoppdraget til universitetet, sier han.

Sist oppdatert av Tonje Irene Hansen (23.01.2018)