Student-gründere på speed-date med ministeren

– Hva? En strikkemaskin? Skal vi erstatte bestemødrene? Kunnskapsministeren fikk trigget nysgjerrigheten da han ble vist rundt i studentinkubatoren LevelUp.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fikk en speed-date med Validé og studentinkubatoren LevelUp da han fredag 5.januar innledet Beredskapsrådets konferanse om forebygging av radikalisering på Universitetet i Stavanger.

Studentene bak selskapene Tidewave, Alder, KVS Technologies og Asbjørn Rørvik i Knitting Printer fikk presentert produktene sine for en engasjert minister.

Det gjorde også de andre selskapene i inkubatoren til Validé.

Smart vendemadrass

Ministeren hadde mange spørsmål og ga også noen gode råd da han samtalte med Elen Haugs Langvik i Tidewave, som i fjor fikk millionstøtte fra Forskningsrådet

Studentgründerne bak Tidewave har laget en smart vendemadrass til helsesektoren som de håper kan kommersialiseres innen ett år.

De satser på et marked innenfor offentlige sykehjem.

Strikketøy falt i smak

Røe Isaksen tok kanskje mest av da han fikk anledning til å prøve strikkeproduktene til Asbjørn Rørvik, også han en tidligere UiS-student.

Ministerens tanker gikk til alle bestemødre som ville bli arbeidsledige når Rørviks strikkemaskin kommer ut på markedet. Maskinen kan nemlig strikke 50 masker i sekundet, mens bestemor strikker kun to, ifølge Rørvik.

Vellykket samspill

Anne Cathrin Østebø i Validé innledet med å uttrykke stolthet over det som er blitt skapt i Innovasjonsparken, sør på campus.

– Her har vi kapital, erfaring og kompetanse til å få gründere opp og fram, sa Østebø.

Kunnskapsministeren og hans følge fikk også med seg nyttige presentasjoner om blant annet Plogen; finansieringssamarbeidet mellom næringsliv og forskningsinstitusjoner i Rogaland som stimulerer til innovasjon ved å støtte utviklingen av forskningsbaserte produkter og tjenester.

– SR-bank gikk inn i Plogen fordi næringslivet trenger kapital til å utvikle nye næringer i regionen. Men kapital er ikke nok. For å få fram gode ideer må ekspertisen på universitetet, i innovasjonsmiljøene og i næringslivet jobbe tettere sammen. Det er den dugnaden vi gjør i Plogen og som vi allerede nå høster frukter av, sa Thor-Christian Haugland, konserndirektør kommunikasjon i SR-bank.

Grønt løft

samler nå forskning og energimiljøet i Rogaland på en måte som aldri har vært gjort tidligere.

– Tverrfaglig samarbeid er lettere sagt enn gjort, men skal vi lykkes med å flytte Rogaland fra å være Norges oljehovedstad til å bli en energihovedstad, så må det samarbeides forskningsmiljøene imellom og med næringslivet, sa Kalvig.

For to år siden ble hun leder for et forskningsnettverk for miljøvennlig energi med forskere fra UiS og IRIS. Forskningsnettverket har fått 10 stipendiater over revidert nasjonalbudsjett og har med det fått betydelig forskningstyngde.

Kalvig trakk spesielt fram Kapasitetsløftet, midlene på 10 millioner kroner fra Forskningsrådet som gjør det mulig med en stor satsing på smarte og nye løsninger for grønne bygg og bydeler. Driftsbudsjettet er på 45 millioner over 6 år.

– Prosjektet har tittelen Smart Energy Hub og skal virke som et laboratorium for å øke kompetanse på distribuert fornybar energi og smart teknologi. Målet er at samarbeidet med næringslivet skal akselerere utviklingen av ny teknologi og tjenester, forklarer Kalvig.

Viktige barnehageår

Lesesenteret ved UiS og Stavanger kommune kan også vise til unikt, godt samarbeid i Stavanger-prosjektet; et prosjekt som kunnskapsministeren kjenner godt til og har kommentert flere ganger.

– I 10 år har vi fulgt 1000 barn i Stavanger kommune fra 2,5 årsalderen i barnehagen og til 5. klasse. Vi har sett på et bredt spekter i deres utvikling; blant annet språkutvikling, sosial kompetanse, lesing, skriving og regneferdigheter, og prosjektet avsluttes nå i 2018, forklarte prosjektleder Elin Reikerås ved Lesesenteret.

Et viktig funn i prosjektet er at de som er svake i treårsalderen, også er de svakeste i 5. klasse.

– Det betyr at årene i barnehagen er særdeles viktig for hele kunnskapsløpet til barn. Begrepet tidlig innsats må få et helt annet innhold, sa prosjektleder Reikerås som også påpekte at Stavanger-barnehagene har fått et kompetanseløft med prosjektet.

Besøket ble avsluttet med en felles lunsj med universitetsfolk, representanter for næringsliv og departementets menn og kvinner.

Tekst og foto: Hilde Garlid (Validé og Innovasjonsparken)
Tekst: Karen Anne Okstad (UiS)
Foto: Asbjørn Jesenen (UiS)

Sist oppdatert av Karoline Reilstad (12.02.2018)

Thor-Christian Haugland, konserndirektør kommunikasjon i SR-bank, snakker mens Anne Cathrin Østebø og Torbjørn Røe Isaksen lytter.  Foto: Hilde Garlid
Thor-Christian Haugland, konserndirektør kommunikasjon i SR-bank, holdt et rivende innlegg om hvor mye bra forskere og næringslivet får til i Stavanger-regionen. Budskapet var at ministeren må sørge for videre stimulering til innovasjon. Direktør i Validé Anne Cathrin Østebø og kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen lytter.
Torbjørn Røe Isaksen og Elen Haugs Langvik i Tidewave. Foto: Asbjørn Jensen
Torbjørn Røe Isaksen ble begeistret for vendemadrassen som Elen Haugs Langvik i Tidewave, sammen med fire andre tidligere UiS-studenter, har utviklet til helsesektoren. Madrassen sørger for automatisk og regelmessig bevegelse av pasienter med redusert mobilitet.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER