Alt klart for Messiaen-feiring

Til uken arrangerer Universitetet i Stavanger en internasjonal festival til ære for den franske komponisten Olivier Messiaen. UiS-ansatte får redusert pris på konsertene.

– Jeg gleder meg! Dette er noe vi har ventet på så lenge, og fått mange positive tilbakemeldinger på, sier Gisela Herb, førsteamanuensis ved Institutt for musikk og dans. Hun er ansvarlig for arrangementet og skal selv spille på åpningskonserten.
I 2008 er det hundre år siden Olivier Messiaen – en av vår tids viktigste komponister – ble født. I løpet av hans lange liv, skrev den dypt religiøse franskmannen en rekke verker som i dag regnes som klassikere. I anledning jubileet, og som en del av programmet til Stavanger 2008, samles noen av de største Messiaen-kjennerne til festival og forskersymposium i Stavanger.
Festivalen, som går fra onsdag til lørdag, har tre hovedkomponenter: forskningsseminar, mesterklasser og konserter. Hver dag arrangeres det foredrag, som vil være rettet inn mot stykket som spilles om kvelden.

Vakker stemning
Onsdag er det høytidelig åpning i Domkirken ved den franske ambassadøren Brigitte Collet og kultursjef Siri Aavitsland. Deretter starter den første av fire konsertkvelder i katedralen, som for anledningen får altervinduene i belyst utenfra for å skape en vakker stemning,
– Det vil være helt i Messiaens ånd, sier Herb.
Høsten 2007 begynte den kjente Messiaen-tolkeren, pianisten Håkon Austbø, som klaverprofessor ved Universitetet i Stavanger. Samtidig var både komponistens hundreårsjubileum og Stavanger kulturhovedstadsår i emning.
– Ideen om denne festivalen har jeg hatt lenge. Da Håkon Austbø begynte hos oss som professor i fjor høst, var det en veldig god anledning til å iverksette Messiaen-planene og samtidig få trekke veksler på hans kompetanse her i Stavanger, sier Gisela Herb.

Mesterklasser
Det musikalske innholdet i Olivier Messiaen-festivalen er hovedsakelig de banebrytende verkene Messiaen skrev under andre verdenskrig og frem til 1950. Konsertene holdes i Stavanger domkirke.
De mest folkelige arrangementene på dagtid skjer i Bjergsted lørdag. Klokka 14 blir det et lys- og bildeforedrag om Messiaens fargeopplevelser. Det er den pensjonerte foreleseren ved UiO, franskfødte Jean-Louis Tarrou, som forteller og demonstrerer.
Tidligere samme dag har professor Paul Griffith et foredrag (på engelsk), som plasserer Messiaen inn i vår samtid.

Fellesprosjekt
De som behersker engelsk vil også ha utbytte av foredraget onsdag, hvor professor Christopher Dingle foredrar om tekst og tro. Professor Ola Tjørhom plasserer Messiaen i den katolske tradisjonen.
Førsteamanuensis Per Dahl ved Institutt for musikk og dans er ansvarlig for denne delen av programmet.
– Vårt mål med forskningsseminaret er å sammenstille utøvende, pedagogisk og musikologisk viten om Olivier Messiaens musikk gjennom et fellesprosjekt med konserter, mesterklasser og forskningsseminarer, sier han.
Dahl håper dette vil bidra til en teoretisk og metodisk fagutvikling i skjæringspunktet mellom kunstnerisk virksomhet og forskning. Målgruppen for seminaret er utøvende musikere, pedagoger og forskere.

Ny arena
– Høyere musikkutdanninger er i større grad blitt en del av universitetene enn tidligere, og vi ønsker med denne festivalen å skape en arena hvor utøvere og musikkvitere kan møtes for å diskutere ulike tilnærminger til musikken, sier Dahl.
Til forskningsseminaret og mesterklassene kommer noen av verdens mest fremtredende Messiaen-kjennere. I tillegg har musikkutøvere og studenter fra Norge og mange andre europeiske land meldt seg. Alle disse arrangementene skjer i Lille konsertsal i Bjergsted.
Billetter til alle arrangementer selges i døren, eller man kan bestille gjennom Ticketmaster. UiS-ansatte får redusert pris og det er mulig å kjøpe dagspass.

Se programmet for festivalen her

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (17.11.2008)

Bilde av Gisela Herb ved klaveret.
Gisela Herb er ansvarlig for arrangementet og skal selv spille på åpningskonserten.
Olivier Messiaen avbildet i samtale med Håkon Austbø, som nå er professor ved UiS.
Olivier Messiaen døde i 1992. Her snakker han med Håkon Austbø, UiS-professoren som er blant verdens fremste tolkere av Messiaens musikk.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER