Feiret gründersatsing og innovasjonsforskning

Nylig feiret innovasjonsmiljøet på Ullandhaug seg selv med åpning av inkubatorer og markering av 10 år med innovasjonsforskning.

Tirsdag var det innovasjonsfest med åpning av studentinkubatoren LevelUp og Validés gründerinkubator i felles ny-oppussede lokaler i Måltidets hus i Innovasjonsparken.

Dette ble fulgt opp av markering av 10-årsjubileumet for Senter for innovasjonsforskning med en avsluttende festmiddag i Arkivenes hus.

Æresgjester på innovasjonsfesten var Gjedebo-familien som i 2007 ga 50 millioner kroner til Senter for innovasjonsforskning på UiS og IRIS.

Høye ambisjoner

Rektor Marit Boyesen åpnet festen med å minne om at universitetet har høye ambisjoner for studentenes læring og at skapende aktivitet, forretningsutvikling og gründervirksomhet skal inngå i studieprogrammene på UiS.

– Vi jobber for at flere studenter skal ta del i entreprenørskapsaktiviteter. Her i Innovasjonsparken har vi veldig gode rammebetingelser for nettopp dét. Å få en studentinkubator plassert i dette unike miljøet, med Validé som motor, gir inkubatoren vår et fortrinn framfor andre studentinkubatorer, sa Boyesen før hun erklærte studentinkubatoren LevelUp og gründerinkubatoren til Validé for åpnet.

Tilrettelegger for gründere

Den nye lederen for Senter for entreprenørskap, og leder for LevelUp, Minnah F. Haniffa, påpekte i sin tale at studentene som har gjort suksess som gründere, har fått det til fordi de brenner for noe og jobber hardt.

– De har også hatt suksess fordi de fikk muligheten til det, sa hun og trakk fram at to av selskapene har fått midler fra Forskningsrådets FORNY2020-program og én har blitt tatt opp i Sosialt entreprenørskapsmiljøet TD Veen og flere har vunnet innovasjonspriser og akseleratorprogram.

Validé er blant annet eksperter på å kople studentgründere, forskergründere og andre gründere til det regionale og nasjonale virkemiddelapparatet, som VRI Rogaland, Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Direktør i Validé, Anne Cathrin Østebø, sa i sin tale at det var de gründerne som ikke ga opp, men som prøver igjen, som lykkes.

God gründerstemning

Ballonger, kake, musikk og god gründer-stemning preget inkubator-lokalene øverst i Måltidets hus hvor selskaper i en tidlig fase til daglig holder hus.

Gründer-selskapene var ivrige i å presentere sine konsept, deriblant student-gründeren Asbjørn Rørvik med Knitting Printer hvor prosjektet er å lage en strikkemaskin som er så billig at vanlige folk har råd til den.

Her var også gjengen bak Tidewave, som er i testfasen med sin smarte vendemadrass.

Gründerselskapene Tidewawe, Droppin, Kunstportal, myhatt, Heia yoga, Fishency, Alder, bitYoga, Misc Games og Fra offer til kriger holdt alle hver sin 2-minutters pitch for festdeltakerne. Det ble målt desibel på applaus og jubel fra salen. Selskapet med høyest desibel-score, Heia yoga, vant med sin pitch på sitt yoga-konsept for barn.

Innovasjonsforskning i sterk vekst

Ragnar Tveterås, leder for Senter for innovasjonsforskning, gjorde et riss fra 2007 og fram til i dag. Senteret har nemlig vokst fra ingenting til 15 faste forskere. Til sammen er rundt 40 forskere tilknyttet senteret. Når innovasjonsforskerne deltar på store internasjonale konferanser blir de lagt merke til fordi de utgjør en relativt stor delegasjon på 5–6 personer.

Forskerne i senteret vinner fram i konkurranse med andre fagmiljøer i Norge og utlandet når det gjelder å innkassere forskningsmidler.

Siden 2016 har professor Rune Dahl Fitjar vært koordinator for RUNIN – et stort europeisk forskningsprosjekt i samarbeid med sju andre europeiske universitet, som skal ruste 14 unge innovasjonsforskere til å bidra til nyskaping i regionalt næringsliv i Europa.

Også professor Tatiana Iakovleva leder et større prosjekt finansiert av Forskningsrådet om ansvarlig innovasjon og digitalisering i helsesektoren hvor over sju land er involvert.

Senteret leverer også utredninger og kunnskap til landets øverste politiske beslutningstagere og driver utstrakt rådgivning.

Gaven som forandret alt

Det hele startet med gaven som forandret alt – nemlig de 50 millionene Gjedebo-familien ga til Senter for innovasjonsforskning ved UiS.

– Da vi dro dette i gang hadde vi en hypotese om at det ikke gikk an å lære entreprenørskap. Vi tenkte at vi ville gi universitetet denne utfordringen, og muligheten til nettopp det, forteller Tore Gjedebo som sammen med familien var æresgjester på innovasjonsfesten.

– En gave er en gave, og vi stiller ingen krav, men det er veldig kjekt å se hvordan gaven har blitt forvaltet. De har klart å bygge opp en selvstendig enhet som har vokst seg sterk og blitt en inspirasjonskilde for innovasjon og entreprenørskap, påpekte Tore Gjedebo.

Tekst: Karen Anne Okstad
Foto: Joachim Steinbru

Les også Åpner studentinkubatoren med fest

Sist oppdatert av Hildegard Nortvedt (02.01.2018)

Rektor Marit Boyesen holder tale for forsamling
– Nyskaping og gründervirksomhet er viktig i en tid med omstilling, sa rektor Marit Boyesen da hun åpnet studentinkubatoren og gründerinkubatoren til Validé på Måltidets hus.
Gruppebilde: Marit Boyesen, Minnah F. Haniffa, Anne Cathrin Østebø, Troels Jacobsen.
I nyoppussede inkubator-lokaler på Måltidets hus: Rektor ved UiS, Marit Boyesen, leder for Senter for entreprenørskap og stuentinkubator LevelUp, Minnah F. Haniffa, direktør i Validé, Anne Cathrin Østebø og forsknings- og innovasjonsdirektør ved UiS, Troels Jacobsen deltok på åpningen av Studentinkubatoren LevelUp og gründerinkubatoren til Validé. Foto: Karen Anne Okstad

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER